Seizoenen: Zelf molsla telen

In Seizoenen, het periodiek van VELT, staat ditmaal een geweldig verhaal over zelf molsla telen. Molsla is in feite paardenbloem, maar voor culinair gebruik zijn er selecties.

Al eerder berichtten we op onze website over molsla (hier), dat behoorlijk gezond is. Maar in dit nummer van Seizoenen beschrijft Luc Vanhoegaerden zijn experimenten met deze exclusieve groente.

Wordt lid van VELT

Gaan we het artikel overnemen of melden we slechts het een en het ander. Het is een groot dilemma. Overnemen is plagiaat, maar vrije nieuwsgaring mag wel. Als u allemaal nu lid wordt van VELT, is er geen probleem. Aan de andere kant: VELT is in grote mate idealistisch en ziet het woord – haar woord – graag verspreid.

In het kort

Molsla - VELT 1De grap is dat je molsla, net als witlof, kunt intafelen en forceren. Je kunt het ook gewoon buiten laten groeien en als rabarber of zeekool onder potten bleek houden.

U zaait het zaad op ½ cm diepte in rijtjes die 25 cm van elkaar liggen.

[Klik op de afbeelding voor een vergroting.]

 

 

Molsla - VELT 2 - foto ingetafelde wortelsDoor er ca. 15 cm zand over te doen, simuleert u een molshoop

Molsla - VELT 2 - foto geforceerdHet zaad blijft hooguit twee jaar goed.
Een wortelstok kan drie jaar worden gebruikt, daarna is deze uitgeput.

Zaad

U kunt natuurlijk gewone paardenbloemen gebruiken. U kunt ook geselecteerd zaad (verbeterde volhart) bestellen:

hier of
hier of
hier (een beetje in de war met de latijnse naam en de naam van de selectie is volhart, niet volhard.)

Of lid worden van VELT en dan kunt u jaarlijks in de late herfst, met korting èn thuisgezonden, allerlei eko-zaden bestellen.

 

4 gedachten over “Seizoenen: Zelf molsla telen”

  1. Zo zie je maar weer. We kennen niet alle zaadhuizen en -handelaren, laat staan dat we uitputtend kunnen zijn over welke molsa in hun assortiment hebben. Maar The Kitchen Garden is er ook één met een mooie selectie van Franchi Sementi, het Italiaanse zaadhuis.

    Beantwoorden

Plaats een reactie