Een eenvoudige en meer dan verrukkelijke schotel van puree van zoete aardappel met ertussen een laag gehakt met tomaten
- 1 st fikse bataten, geschild en in blokken
- 500 gr gehakt (wij hadden geitengehakt, heel lekker)
- 1 st ui, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij (in kleine blokjes, als ui)
- 1 st rode peper, fijngesneden
- 400 gr tomaten (in blik, 400 ml)
- 2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst (kwartier voor verhitting)
- scheutje room, of wat melk en klontje boter
- 1 theel gerookt paprikapoeder
- Kaas, geraspt (wij gebruikten rest Remeker Puur)
- scheut arachideolie of andere bakolie (of lepel ghee)
-
Breng een pan water aan de kook en kook de stukken zoete aardappel tot ze gaar, zacht genoeg om te stampen, zijn
-
Neem ondertussen een stevige pan, verhit de olie en bak het gehakt rul. Doe er ondertussen de ui, knoflook en peper bij.
-
Doe de tomaten erbij – uit blik? Knijp ze dan door de vingers klein. Doe meteen de paprikapoeder erbij. Roer goed door.
-
Laat zachtjes, zonder deksel, een kwartiertje of zo inkoken. (Het wordt een laag tussen puree, dus als het te droog wordt er een beetje water bij doen. Maar te nat is niet goed.)
-
Zijn de batatenbrokken zacht? Goed afgieten en dan stampen tot een puree. Een scheutje room of een klontje boter en wat melk helpen.
-
Neem een ovenschaal, leg daarin een laagje bataatpuree. Daarover de gehaktsaus. En daarover voorzichtig weer bataatpuree. Klonten draperen en met de achterkant van de opscheplepel uitsmeren.
-
Leg er een laag kaas over en schuif voor 20 minuten in de oven die op 200℃ staat.
-
Eet smakelijk!
10 juni 2024
Er ligt een aantal zoete aardappels nog in de koelkast. Die moeten op. En we hebben geitengehakt, van Jasmijn, de geit van de zorgboerderij in Lelystad. Geitengehakt is bijzonder smakelijk, veel lekkerder van rund, bijvoorbeeld. En dit gemaakt. De puree is echt zoet, de bataat heet terecht zoete aardappel. Mrs. M heeft gesmuld.