Speculaas zonder speculaaskruiden
Enige tijd voor haar overlijden, gaf Jolande ons dit familierecept. BBGvdF staat erboven: Best Bewaarde Geheim van de Familie. Na jaren aarzelen, publiceren we het nu. Eerbetoon aan Jolande.
Enige tijd voor haar overlijden, gaf Jolande ons dit familierecept. BBGvdF staat erboven: Best Bewaarde Geheim van de Familie. Na jaren aarzelen, publiceren we het nu. Eerbetoon aan Jolande.
De pruimentijd is spreekwoordelijk nooit, of ooit, maar geen idee wanneer. Twee bomen in het boomgaardje achter ons huis stonden inderdaad al een poos op de nominatie om vervangen te worden. Maar nu is het dan toch echt zo ver. We verwelkomen twee nieuwe leden van de Prunus-familie: een pruim en een mirabel. Het wordt pruimentijd.
December is, zeker als het niet vriest, de maand van planten en verplanten, mulchen en vooral dromen van allerlei nieuwe gewassen in de moestuin. Dat betekent: Zaden kopen!
Eindelijk. Hoera! Een boek over de Bonte Bentheimer een bijzonder en zeer zeldzaam varkensras. Martin Woestenburg schreef erover en kijkt ook iets verder: over varkens en varkensvlees door de eeuwen heen.
Een op het eerste gezicht smakelijk maar complex gerecht van sjalotten en pastinaak, dat uiteindelijk heel makkelijk te maken is.
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Een indrukwekkend mooi nummer (2022 – 2) is er weer afgeleverd van dit tijdschrift dat meer op een boekje lijkt. De moeite waard om aan te schaffen, of cadeau te geven. Deze keer alleen al vanwege het eerste verhaal dat erin staat: Griep, door Kees Camphuysen. Niet vrolijk, wel indrukwekkend.
De Tuinen van MergenMetz heeft zich aangesloten bij Buitengewone Varkens. Bonte Bentheimer-biggen die niet naar houders van stamboekvarkens gaan, gaan naar deze organisatie. Daarnaast worden wij afhaalpunt voor bestellingen.
Koken met groente op het ritme van de seizoenen. Een meer ons aansprekende ondertitel kan je niet bedenken. Het is een fraai verzorgd boek met zo’n honderd recepten en veel mooie foto’s.
Soms zeer persoonlijke plattelandsverhalen van een Friese veehandelaar, zonder veel opsmuk. Het speelt zich af tussen ca.1950 en nu. Ondanks een lichte neiging tot ‘Opa vertelt’ de moeite waard voor liefhebbers van moderne (agrarische) geschiedenis. En van Friesland. Tussen de regels voltrekken zich grote veranderingen.
We gaan elke dag langs bermen, vaak achteloos. Dit boek is een eerbetoon aan de stroken langs wegen, kanalen en spoorbanen. En laat zien hoe mooi het kan zijn.
Twee boeken over respectievelijk licht en geluid tonen hoe belangrijk deze factoren zijn voor dieren, waaronder de mens.