Morkovcha

Morkovcha is een Russische of Koreaanse friszure ietwat pittige wortelsalade met ui, knoflook en koriander. Het heeft iets van kimchi. Heerlijk als koud bijgerecht.

December in de tuin 2023

In december is het nog lekker rustig in de tuin. We doen datgene wat we in november hadden moeten doen en houden de vorst in de gaten. Sommige wintergroenten kunnen wat vorst verdragen, andere meer. We geven een overzicht.

Boeken: geven, krijgen of gewoon voor jezelf

Oh jéé, de feestdagen komen er aan. We hadden nog zo’n enorme stapel boeken liggen en de plek voor uitgebreide recensies in deze nieuwsbrief is beperkt. Wetende dat er rond de feestdagen veel boeken worden gekocht, willen we toch tenminste een deel van de stapel onder de aandacht brengen. Dan maar kort. Maar zeer de moeite waard.

Een ode aan de veelzijdige walnoot

Wij werkten een paar jaar mee aan een project om, in Gelderland, de teelt van noten en de verkoop ervan in korte ketens te stimuleren. Dat project komt nu tot een voorlopig einde en het heeft onder andere veel inzichten opgeleverd in wat een walnootboom, behalve noten, zoal oplevert. Student Damian de Ruiter en docent Dick van Dorp (beide Van Hall Larenstein) schreven een mooi rapport, waar wij hier uit putten.

Gek op groenten!

Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.

De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

Culinair journalist Joël Broekaert schreef over belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis die in relatie staan met bonen. Het is een goed geschreven, vermakelijk en uiterst informatief boek. Leuk voor hen die graag bonen eten of bonen telen.

November ’23 in de tuin

De verstandige hovenier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2024. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.

Inmaken en fermenteren

In de reeks bijbels van Carrera Culinair verscheen onlangs de Inmaak- en Fermenteerbijbel. Een bijzonder praktisch boek om voedsel te bewaren, in te maken, smaakvoller en zelfs gezonder te maken. Onze (voor-)ouders deden het al eeuwen, nee, duizenden jaren.