Perenroest

Iedereen die er een of meer perenbomen heeft of wil aanschaffen en coniferen in de buurt heeft staan, is gewaarschuwd. In het laatste nummer van The Organic Way wordt kort ingegaan op deze ziekte.

Als er geel-oranje vlekken op de bladeren van uw perenboom te zien zijn, lijdt de boom aan perenroest, oftewel: gymnosporangium sabinae c.q. gymnosporangium fuscum.


Twee huizen

Het is een schimmelziekte die twee waardplanten heeft: ‘s winters bivakkeert het op conifereren (juniperus soorten), in het voorjaar waaien de sporen over naar de perenbomen. Als het vochtig weer is, kiemen deze sporen en richten zo hun schade aan, aan het perenblad. Er ontstaan vlekken op de bladeren. Vervolgens worden aan de onderzijde van het perenblad weer sporen gevormd die over hoppen naar de conifeer. Deze wordt ook aangetast, maar aan de dikkere takken en dat is bij deze bomen nauwelijks te zien. (Er ontstaat een slijmachtige bruine massa.) De reikwijdte van de sporen gaat wel tot zes kilometer!

De peer gaat eraan onderdoor; de conifeer niet.

Zeer goede waardplanten zijn juniperus sabina-soorten, j. media, j. chinensis, j. scopulorum. Er zijn juniperus-soorten die niet gevoelig zijn voor gymnosporangium sabinae.


Intratuin-ziekte

Vroeger kwam de ziekte niet zo vaak voor. Nu wel. Dat heeft twee redenen:
1)   Door de klimaatverandering is het warmer en zijn de zomers vochtiger.
2)   Oprukkende verstedelijking; woonwijken rukken op en Intratuin verkoopt coniferen (juniperus-soorten) die in de vele tuinen worden geplant.


Remedie

perenroest 2Eigenlijk is er weinig tegen te doen. The Organic Way raadt aan blad weg te nemen en in de groencontainer te doen.  Zo vroeg mogelijk in het jaar, om te voorkomen dat de bomen weer sporen afstoten. En/of de boom met een zwavelmiddel te behandelen, vooral als ze nat is, na een regenbui. Maar ja, dan redt u een keertje de perenboom. Tot het volgende seizoen er weer sporen op komen.
U moet dan ook de coniferen onderzoeken op de gelei-achtige massa en deze wegsnoeien en afvoeren.


Ons eigen leed

Tien jaar geleden plantten we in onze boomgaard twee perenbomen. Ze wilden niet lekker groeien, terwijl de notenboom, kers en appel (goudreinet) het uitstekend deden. Er kwamen vlekken op de bladeren. Na wat zoekwerk bleek het perenroest. Hopeloos. Onze en omringende tuinen staan nogal wat hele grote, oude coniferen.
Na een martelgang zijn de perenbomen vier jaar geleden gerooid en vervangen door appels.

Plaats een reactie