Leuk boekje met onmogelijke titel

Soms betaal je een klein kapitaal voor een kookboek waarvan je je later afvraagt: waarom heb ik het in vredesnaam gekocht? En soms betaal je nog geen vijf euro voor iets dat leuk en leerzaam is. 'Handboekje om in een toko niet met je mond vol tanden te staan' is de titel van een alleraardigst werk dat de lading volledig dekt.

Handboekje toko pags b 001.jpg

Ooit in een toko gestaan en een intrigerende groente zien liggen, maar toch niet gekocht omdat u niet wist wat er mee te beginnen? Van algen tot taro, van zuurzak tot Indische dadel (tamarinde). Het staat er allemaal in. Domenique Lesbros beschrijft met onderkoelde humor wat de groenten en vruchten zijn en hoe je ze gebruikt.

Tip: Koop een paar boekjes en geef ze weg als cadeau. Net zoals wij het cadeau hebben gekregen. U doet er tien tegen een iemand een groot plezier mee.
 "Kunt u geen courgette meer zien? Neem een chayotte! Die is even goed voor de lijn," schrijft Lesbros. Het is een vrucht die zowel op de Antillen (christophine) als op Madagaskar voorkomt. Kan zowel rauw als op diverse andere manieren worden bereid.

Handboekje toko pags a 002.jpgOf heeft u wel eens er aan gedacht om plakjes Lotuswortel te gebruiken als hapje vooraf, als tapa – ja, dat mag, inmiddels is het Spaanse tapa verwaterd tot begrip voor allerlei kleine hapjes. Natuurlijk ontbreekt ook de doerian niet, en zelfs inmiddels vrij gangbare gewassen als paksoi, daikon, passievrucht en granaatappel worden behandeld.

We kregen het van vrienden. "Erg leuk om te lezen," benadrukte JW toen ik hem een beetje verbaasd aankeek. En inderdaad hij heeft volkomen gelijk. Het is leerzaam en vermaak tegelijk. Uitgever Rebo, bekend van de goedkope doch vaak ook zinvolle producties, heeft het een jaar geleden op de markt gebracht.

Overzeese gebieden

boekje toko 2.jpg

boekje toko 1.jpg

Nederland en Frankrijk kennen meer overeenkomsten dan de Franse bezettingstijd alhier. Frans Guyana ligt naast Suriname. De Antillen zijn hier en daar Frans en hier en daar Nederlands. Nederland "had" Indonesië, Frankrijk ongeveer de rest van Zuid-Oost Azië. Veel exotische groenten en vruchten die zij kennen, kennen wij ook. Het is dus niet zo dat een groot deel typisch Frans is.

'Handboekje om in een toko niet met je mond vol standen te staan', Domenique Lesbros, uitg. Rebo Productions, ISBN 978-90-366-2228-8. € 4,99

Plaats een reactie