Pompoenen en courgettes in The Garden

In het septembernummer van The Garden is een item over courgettes opgenomen en in het onlangs verschenen oktobernummer een test van pompoenen. Welke zijn het lekkerst en het best te bewaren.

RHS The Garden Squashes 1 - groot

Nu het weer tijd wordt om zaden voor 2012 te bestellen, berichten wij u over de berichten in The Garden, het magazine van de RHS, Royal Horticultural Society. (Waar u ook gewoon lid van kunt worden. Zeer informatief.)

De Britten kennen courgettes en pumpkins. Squash is het Amerikaanse verzamelbegrip: summer squashes zijn courgettes en winter squashes zijn pompoenen. En Amerikanen willen summer squashes ook wel op zijn Italiaans als zucchini [zoe-ki-ni] duiden. Of marrow, als ze volgroeid zijn. In The Garden heeft men het over courgettes en in oktober over squashes.

Lees hier onze groentebeschrijving van courgettes en hier van pompoenen.

 

Pompoenen

RHS The Garden Squashes 2 - grootAllerlei prachtige eetbare pompoenen zijn beoordeeld. Niet de butternut. (In september 2009 verscheen een test van butternuts. Lees dit.)

Het waren totaal 47 pompoenen die in de RHS Garden Wisley, gedurende 2010-2011 zijn getest (2011 dus vanwege de houdbaarheid gedurende de winter). De testonderdelen waren: [1] weerstand tegen meeldauw, [2] smaak, [3] opslag (houdbaarheid, ++ = goed +++ = zeer goed), [4] grootte (++ = groot) en [5] opbrengst (+++ = hoog).

 

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

Cm Sunshine F1

++

+++

 

 

0

Cp Celebration F1

 

++ (zoet)

 

 

+++

Cp Sweet Lightning

+

 

++

 

+++

Cp Sweet Dumpling F1

 

 

 

++

Cp Honey Bear F1

+++

+++ (zoet)

+++

 

++

Cm Crown Prince F1

 

+++

++

++

 

Cp Harlequin F1

 

+++

++

 

+++

Cp Heart of Gold F1

 

++

++

 

+++

Cm Kabocha Large Fruited F1

 

++ (dik, zoet)

++

 

 

Cm Sunspot F1

 

++

 

 

 

(Cm is cucurbita maxima, Cp is cucurbita pepo.)

 

Allemaal hybriden?

We hebben de verbale tekst voor u in de bovenstaande tabel samengevat en op het Internet voor u nagezocht wat hybriden (F1) zijn en wat niet. Het lijkt erop dat Sweet lightning de enige zaadechte pompoen is in het overzicht. Hoewel we een enkele keer een F1 erbij zagen staan. Maar dat kunnen drukfouten zijn. We houden het bij onze klassieke oranje hokkaido-pompoen. Zaadecht. U kent hem wel: elke biologische winkel heeft ze liggen.
Het testrapport van de RHS kunt u hier lezen.

Courgettes

RHS The Garden Courgettes - overzicht grootDe test in het septembernummer verschaft een duidelijke tabel, waarbij meteen zichtbaar is wat hybriden zijn en wat niet. In 2010 werden 32 verschillende courgettes getest. De beste zijn in een tabel samengevat. Wilt u deze zien? Klik dan hier.

Plaats een reactie