Dierzaamheid

Dit boek bundelt diverse inhoudelijke bijdragen over dieren en introduceert de term ‘dierzaamheid’, als tegenhanger of zelfs verbetering van het woord ‘duurzaam’. De redacteurs betogen dat we nooit volledig duurzaam kunnen zijn als we niet veel zorgvuldiger met onze dieren omgaan.

‘Dierzaamheid’ geeft een aardig overzicht van allerlei relevante onderwerpen in relatie tot dieren en hoe we met hen omgaan. Van wilde dieren via vee naar dierentuin, proefdieren en huisdieren. Ook worden hoofdstukken gewijd aan de wetgeving rond dieren en is er bijvoorbeeld een hoofdstuk specifiek over de melkkoe.
De inhoud stemt niet bepaald vrolijk; zelfs als je het meeste eigenlijk wel weet, is zo’n overzicht altijd een wake up call.

Er is veel informatie in dit boek gebundeld en dat is waardevol. Sommige hoofdstukken zijn helaas wel erg opsommerig geworden en voelen wat aan als een werkstuk van een middelbare scholier. Er mist dan synthese en duiding. De inleiding en het slotwoord van de redacteurs bieden die duiding wel, maar zijn dan ook wel weer meteen erg politiek gekleurd. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de omgang van mensen met dieren op heel veel vlakken verbetering verdient.

“Willen we de aarde leefbaar houden, dan moeten we rekening houden met de behoeften, gevoelens en intrinsieke waarde van alles wat leeft, inclusief andere dieren, ‘dierzaamheid’ dus.”

Verwacht in dit boek niet al te veel nuance. De auteurs en redacteurs hebben een duidelijke mening. Gedeeltelijk zijn ze verbonden aan de Partij voor de Dieren. Het dier staat dan ook centraal, geheel volgens verwachting van de titel overigens. ‘Dierzaamheid’ is een krachtige en veelbelovende term die een plek verdient in het debat rond duurzaamheid en hoe wij met onze planeet omgaan. Helaas komt de rest van het boek minder uit de verf.

TitelDierzaamheid – Duurzaam samenleven met dieren
VanPim Martens, Maarten Reesink en Karen Soeters (redactie)
UitgeverNoordboek
ISBN978 90 5615 7760
Verschenen1 oktober 2021
Prijs€ 24,90
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.
Onze Bonte Bentheimer zeug Helga en haar 7 biggen. Ze leven een goed leven, met alle ruimte en gelegenheid om varkensgedrag te vertonen. Spelen, modderen, scharrelen, slapen, bewegen.

Plaats een reactie