Lang leve Hex!

Hex is anders

Er zijn veel tuinevenementen in Nederland en België. Maar Hex is anders. Het landgoed ademt de sfeer van traditie en gemoedelijkheid; noblesse oblige. En dat geldt ook de standhouders die aan een bepaald niveau moeten voldoen. Maar het grote geheim is toch: familie.

Wat eten en drinken in de zon, op de cour van het kasteel

Kwaliteit en diversiteit

De kracht van Hex is het prachtige domein, waar graaf Ghislain d’Ursel – kortweg: de graaf – de scepter zwaait. Het is een lust voor het oog, het landschapspark beslaat 65 hectare, van de in totaal 200 hectaren die het groot is. De dieren in de weiden, de moestuin van één hectare, de vele rozen. Noem maar op.
Op het tuinevenement wordt er voor gezorgd dat de exposanten zo mogelijk onder een zelfde kleur doek staan. Dat oogt aangenaam rustig op de cour (binnenplaats) en in de met hoge bomen omzoomde allee. En er is geen of nauwelijks overlap in aanbod. Het is kwaliteit en diversiteit. Er zijn selectiecriteria die de organisatie zorgvuldig geheim houdt; overduidelijk wordt rekening gehouden met het seizoen. Dus geen fruit- of notenraper in juni, om maar eens iets te noemen. En vooral geen bubbelbaden 🙂

Voor menig liefhebber van groen, zijn de tuindagen van Hex een verademing.

Wandelen over de laan langs de stands
en dan maak je een praatje met bekenden

Boekpresentatie De Eetbare Siertuin

Het was spannend, het boek De Eetbare Siertuin zou er eerst 13 mei 2022 zijn, maar door papierschaarste, werd dat later. Op 31 mei hadden we het voorrecht de eerste boeken direct van de drukker te krijgen om mee te nemen naar Hex.
Daar vond op vrijdag 3 juni 2022, in de rozentuin, de officiële boekpresentatie plaats in aanwezigheid van de twee Franse auteurs: Didier Willery en Pascal Garbe. Maartje, die afgelopen winter de vertaling en bewerking voor het Nederlands had gedaan, was deze dag helaas verhinderd.
De graaf bleek goed in staat als een ervaren talk show host de boekpresentatie te sturen.
En er was nog een presentatie: het boek The Worldwide Forager van de in november 2021 overleden Roger Phillips. Dat kon door de covid-19-maatregelen niet eerder worden gepresenteerd en daarna was hij overleden. Zijn weduwe Nicky Foy was speciaal voor dat doel naar Hex gekomen. We begrepen uit de woorden van de graaf dat de relatie met Roger en Nicky en Hex hecht was.

Pascal (rechts) en Didier (midden) aan onze stand
En met de graaf in het midden en de boeken in de hand

Thema droogte

Vorig jaar september namen we, De Tuinen van MergenMetz, voor het eerst deel aan De Tuindagen van Hex (lees dit). Die zijn twee maal per jaar: drie dagen in juni en twee in september. Elke keer is er een bepaald thema. Dit maal: planten die tegen droogte kunnen. Wij zelf hadden een uitstalling van jonge bomen, heesters en kruidachtige gewassen, die met minder water genoegen nemen. Maar het water kwam echter op de laatste dag, 5 juni, met bakken uit de lucht. De ware liefhebber liet zich daar niet door weerhouden.

Hieronder wat foto’s. Merk op dat één van ons pas bij onze kraam weg kon als het rustig was: heel vroeg of einde dag.

Familie

Hex Tuindagen & Plantenbeurs begon zo’n dertig jaar geleden met rozendagen, dat langzaam werd uitgebreid tot tuindagen. Tot op de dag van vandaag is de drijvende kracht Letta Proper-Pranger, aan de zijde van graaf Ghislain d’Ursel. Het evenement in september is evenwel het laatste dat ze organiseert.

Als graaf Ghislain d’Ursel bij onze stand komt, wil ik hem twee boeken cadeau geven. De Franstalige versie en “onze” Nederlandstalige De Eetbare Siertuin. Hij weigert. Hij wil betalen.
“Wij hebben daar een mooie uitdrukking voor,” zegt hij. “Les bons comptes font les bons amis.” Een mooie uitdrukking: door netjes te verrekenen, blijf je goede vrienden. Dan krijg je nooit scheve gezichten en ruzie. (Even googelen maakt duidelijk dat de oorsprong van dit Franse gezegde in de Ethica van Aristoteles ligt.)
Dus als de graaf mij de volgende dag het boek over Hex cadeau wil geven, weiger ik. En zeg: “Je zei mij gister: Les bons comptes font les bons amis.“ Hij heeft lol; we zijn vrienden 😊

“Het is familie,” zegt Jasper Helmantel, als we die avond bij elkaar aan tafel zitten tijdens het eten. “Je wordt opgenomen in een soort gemeenschap. Een redelijk deel van de standhouders staat al vele jaren op Hex.”
Het is geen koud en zakelijk evenement. De organisatie is uitstekend, voor de standhouders wordt goed gezorgd en inwoners uit de gemeente hebben gratis toegang.  We spreken medewerkers die al vele jaren op het landgoed werken. Peter Bauwens zei het als volgt: “Als je hier in dienst treedt, is dat voor de rest van je leven.”
En het is de graaf zelf, die de hele dag over het terrein loopt, met iedereen een praatje maakt en informeert of alles naar wens is. Noblesse oblige? Misschien.
Het is deze gemoedelijkheid die het evenement uitstraalt, zowel voor de bezoekers als voor de standhouders. En het maakt dat je, als standhouder, ook wat terug wilt doen als dat nodig is.

Daarin onderscheidt Hex zich van alle andere tuinevenementen.

Vrijdagochtend, helemaal ingericht
Zondag namiddag, naar binnen gevlucht voor de regen

Plaats een reactie