Easy Curry Vegetarisch

Easy curry vegetarisch - coverDe kookboeken van Madhur Jaffrey zijn wat ons betreft onmisbaar in de vegetarische keuken. Ook voor de deeltijd vegetariër. Wij zijn een fan. Dit nieuwe boek in Nederlandse vertaling biedt opnieuw een rijk pallet aan eenvoudige maar soms o zo spannende gerechten. Maar liefst 200 recepten. Voor elke dag wat.

“Indiase vegetarische gerechten zijn misschien wel de smakelijkste en meest gevarieerde vegetarische gerechten ter wereld, met een goed uitgebalanceerde voedingswaarde.” Zo luidt de eerste zin van de Inleiding. En zo is het. Ooit hebben we hier bij MergenMetz met groot succes enkele workshops Indiaas Koken georganiseerd.
En, wat we ook heel belangrijk vinden, in India is de voedselopbrengst per hectare vele malen groter dan in de VS of West-Europa. Simpel omdat wij veel granen e.d. verbouwen die tot veevoer dienen. Zo verliezen we ontzettend veel calorische waarde.

Easy curry vegetarisch - koe
Koe. Heilig of niet, wel onder het juk.
Easy curry vegetarisch - linzen met sjalot
Eenpansgerecht met rode linzen en sjalotten.

Nee, vegetarisch is zo gek nog niet. Gezond èn goed voor het milieu

. Je zou haast zeggen dat om die reden de koe daar heilig is verklaard. Het Hindoeïsme is de oudste religie, dus wie weet welke verstandige ervaringen uit het verre, verre verleden daar in verwerkt zijn.

Maar ook voor niet-hindoes, humanisten en zelfs verstokte heidenen kunnen we niet anders dan dit boek van harte aanbevelen.

Titel Easy Curry Vegetarisch – 200 heerlijke curry’s en bijgerechten
Van Madhur Jaffrey
Uitgever Fontaine Uitgevers
ISBN 978 90 5956 649 1
Verschenen oktober 2015
Prijs € 29,95 (hard cover)
Verkrijgbaar bij De boekhandel van steen en cement. En anders bij de Libris webwinkel, daar houden de boekhandelaren ook iets aan over.

Vooral makkelijke gerechten

Easy curry vegetarisch - palmkool
Een gerechtje met palmkool.

Jaffrey schrijft: “Tijdens mijn rondreis voor dit boek door India, lette ik vooral goed op vegetarische gerechten die zowel heerlijk als gemakkelijk te maken zijn.”

Na de inleidende woorden, waarin ze ook beschrijft hoe ze mensen heeft gevolgd om te zien hoe, waar en wat ze eten, volgen enkele bladzijden met toelichting over de ingrediënten. Inmiddels zijn heel veel van de kruiden gemeengoed in de keuken van de thuiskok. Maar Tarka is wat nieuws: in hete olie specerijen doen die dan open springen. En vervolgens de olie met de kruiden over het gerecht sprenkelen. Tarka.


Het boek is in acht hoofdstukken ingedeeld:

1. Soepen, hapjes en snacks
2. Groenten (om daar een apart hoofdstuk van te maken in een vegetarisch kookboek klinkt raar)
3. Dals: gedroogde bonen en peulvruchten (het zal wel aan de vertaling liggen, maar een boon is ook een peulvrucht)
4. Granen: rijst, griesmeel en quinoa
5. Granen: brood, pannenkoeken, hartige hapjes en noedels
6. Eieren en zuivel
7. Chutneys, relishes en salades
8. Dranken, zoetigheden en desserts
en voorzien van een goede index en register. Daar testen we altijd op. Want niets is zo erg als een boek waar je slechts met moeite iets in kan terugvinden.


Easy curry vegetarisch - taart
Zoetigheid.

Elk hoofdstuk kent een inleiding. Zo leren we dat dal (spreek uit: <daal>) allesomvattend is voor peulvruchten, dus bonen tot en met spliterwten.
“Elke dal heeft zijn eigen smaak en textuur. Om te variëren kan men niet alleen iedere dag een andere dal kiezen, maar ook de smaakgevers variëren, net als de groenten die samen met de dal worden bereid.”
Hoe je dals maakt is een tweede. Daar zijn de recepten voor.

Het boek is naast de vele recepten gelardeerd met korte persoonlijke toelichtingen en kleine, paginavullende anekdotes. Dat brengt de recepten tot leven. Net als de prachtige foto’s overigens.


Tenslotte

Een mooi boek. Een verzorgd uitgevoerd boek. Een boek om te hebben en te houden. Ideaal voor de vegetariër, de deeltijd vegetariër en de vleeseters die het nepvlees van de Vegeratische Slager beu zijn en echt vega willen eten. Want, echt, hier hoeft geen Gehacktbal of Bratwurst bij.

En dat is het nadeel van receptenboeken: Je kan er niet veel over zeggen, anders dan een recept vermelden. Welnu, we hebben er al uit gekookt. Zie hier:


Aloo tama bodi - 6Nepalese zwartoogbonen met aardappel en bamboe

Om te testen hoe makkelijk het wel is, hebben we dit gerecht onlangs gemaakt. Makkelijk? Jazeker. En inderdaad, zeer smakelijk. Klik hier voor het recept. Werkt ongetwijgeld ook met andere kleine bonen (zoals flageolets).

 

 

 

Plaats een reactie