Een verzorgd, boeiend en informatief (hand)boek met mooie recepten. Na het grillen op een rooster is de afgelopen decennia de metalen ketelbarbecue min of meer gemeengoed geworden en lijkt het of we nu langzaam overgaan naar de volgende ontwikkelingsfase: de kamado. De soort verbeterde ketelbarbecue met een keramische c.q. dubbel-geïsoleerde wand.
Waar de Hibachi model staat voor de ouderwetse grill, de Weber voor de ketelbarbecue is de Big Green Egg dat voor de kamado. Menig restaurant maakt er inmiddels gebruik van en als die het gebruiken, ja, dan wil de gepassioneerde thuiskok er ook een. Zo gaat dat. Restaurants staan boven in de voedselketen. Of het nu om toepassing van nieuwe groenten gaat of keukengerei.
Hete Kolen is een goed geschreven, zeer informatief boek over koken met een kamado. Met dit boek red je het zeker. Het telt pakweg 160 pagina’s en de eerste zestig gaan over de techniek van het apparaat en de bediening. De tekst wordt met heldere tekeningen en pictogrammen ondersteund. ‘Wij zijn koks’, luidt de titel van het voorwoord van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. En dat straalt het boek dan ook uit. Mooi!
Titel |
Hete Kolen – grillen & koken met een kamado |
Van |
Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas |
Uitgever |
Fontaine Uitgevers |
ISBN |
978 90 5956 520 3 |
Verschenen |
Mei 2014 |
Prijs |
€ 24,95 |
Verkrijgbaar bij |
Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets. |
Tandoor
We wisten van het bestaan van de Big Green Egg. Vorig jaar zijn we echter gevallen voor de authentieke Indiaase tandoor-oven. Hazebroek en Elenbaas beschrijven de geschiedenis van de kamado en eigenlijk is dat de geschiedenis van het koken zoals dat in Azië vanuit het open vuur is ontstaan. ‘De tandoor is in grote delen van Azië al eeuwenlang de favoriete oven om platbrood te bakken en vlees te grillen. Vandaar de dag is deze kleipot te vinden in vele culturen als tandyr, tannur en tinur. Wij denken, zonder dat we daar onomstotelijk bewijs voor hebben, dat de tandoor de voorloper is van de moderne kamado.’
NASA keramiek
Waar wij van MergenMetz terug in de tijd zijn gegaan met een in India gemaakte originele tandoor (lees ons verhaal), kiezen anderen voor de geavanceerde technieken. De moderne tandoor is een Big Green Egg of een Grill Dome of een Primo of een Kamado Joe of… het boek is niet merk-gebonden, en dat is ook heel fijn.
In feite is de ontwikkeling van deze “ovens” na de Tweede Wereldoorlog op gang gekomen. Ondernemende Amerikaanse soldaten troffen in Japan de mushi-kamado en vertaalden dat naar hun barbecue. Problemen met de aardewerk binnenwand werden opgelost door te kiezen voor de nieuwe keramische middelen die NASA voor de ruimtevaart liet ontwikkelen.
Een kamado is een geavanceerde, geïsoleerde ketelbarbecue waarmee hoge resultaten kunnen worden behaald. De kamado is veelzijdiger in gebruik dan een tandoor. Hoewel, met een tandoor-oven hoeft u niet alleen met spiesen te werken, u kunt er ook een kip in hangen, of vis.
Leerzaam voor iedere barbecue-liefhebber is hoofdstuk 5. Over het gebruik. Een kamado wordt, net als een ketel-bbq gevuld en aangestoken. Het houtskool moet tot een mooie gloed komen, eer er met bevredigend resultaat mee kan worden gewerkt. En dan komt het: hoe regel je de optimale temperatuur, hoe voorkom je opvlammen – of voorkom je dat niet? Van die dingen. Het staat helder uitgelegd.
Met een tandoor-oven of een kamado kunnen veel hogere temperaturen worden bereikt dan met een ketel-bbq (een Weber). In een tandoor of kamado kan brood worden gebakken.
Mooie recepten
Het zijn koks, de auteurs. Dus in het boek staan prachtige, goed maakbare recepten die u kunt maken met een kamado. Hier is er een:
Kijken en kopen
Hoewel veel beperkter dan een kamado, hebben we de tandoor oven ook, onderaan in het rijtje geplaatst.
|
prijsindicatie |
rooster |
|
600 |
25 cm |
onze koekenpan is groter |
|
1200 |
47 cm |
|
|
1600 |
47 cm |
|
|
1160 |
45,7 cm |
|
|
1350 |
47 cm |
|
|
1400 |
46 cm |
|
|
1100 |
46 cm |
|
|
1600 |
niet te vinden |
staat niet in het boek |
|
150 |
47 cm |
||
|
|
|
|
150 |
23 cm (opening) |
wordt wel vermeld in het boek als |
Leuke recensie. Ik ga het boek zeker lezen. En dank voor het vermelden van de Tandoorovens
Even een correctie. De Tandoor Medium heeft een hoogte van 43 cm, een diameter van 37 cm en een opening van Ø23cm.
Gecorrigeerd.
Zeer geëerd door deze positieve recensie. Alleen 1 klein dingetje. De Monolith staat zeker in het boek, we hebben een paarse.
Gecorrigeerd.