Met Couperus aan tafel

cover.jpg

Louis Couperus was een fijnproever. In zijn boeken noemt hij diverse gerechten. José Buschman selecteerde de recepten uit de kookboeken van de familie. Eten in een con-tekst. Voor Couperusfans die willen eten wat de meester at en voor thuiskoks die nu eens willen koken met een dosis cultuurhistorie.

Wij vinden het een ontzettend leuk boek. Niet alleen krijgen we de aandrang weer eens iets van Couperus te lezen, maar ook om voor de vriendenkring een Italiaans Couperusmaal te maken op basis van de recepten in dit boek.

Titel

Couperus Culinair

Van

José Buschman

Uitgever

Uitgeverij Bas Lubberhuizen

ISBN

978 90 59373 3 72

Verschenen

Mei 2013

Prijs

€ 29,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Couperus in werkkamerVandaag, 150 Jaar geleden, op 10 juni 1863 werd, wat sommigen Neerlands grootste schrijver noemen, Louis Couperus geboren. José Buschman is Couperus-kenner bij uitstek, publiceerde verscheidene boeken over de auteur en is medeoprichter van het Louis Couperus Genootschap.


De geur van 1900

“Hoe rook de eeuw van Louis Couperus?” is de eerste zin van Buschman. In het voorwoord van Johannes van Dam wordt het speelveld van dit boek duidelijk gemaakt: Couperus maakte veel studiereizen en verbleef langere tijd in diverse buitenlanden. “Wat – tot nu toe – minder bekend was, was dat ook de culinaire tradities van de landen waar hij verbleef, indruk op hem maakten. Weliswaar schrijft hij zelf vaak over eten, maar wat er in huize Couperus aan Italiaanse gerechten op tafel kwam, weten we vooral van wat zijn vrouw heeft genoteerd.”
José Buschman maakte gebruik van het Italiaanse kookboek van Louis’ echtgenote, uit het Haagsche kookboek ‘van zijn ouderlijk milieu’ en oude Indische kookboeken.


Artusi, dus

Artusi.jpg

Indische kokki.jpg

Artusi, met het monogram van Elisabeth Couperus
Een bladzijde uit Indische kokki

Het Italiaanse kookboek van mevrouw Couperus-Baud was het boek van Pellegrino Artusi. Nog steeds het standaardwerk van de klassieke Italiaanse keuken. Het andere boek dat Buschman gebruikte was een uitgave van Recepten van de Haagsche Kookschool uit 1898. Voor de Indische gerechten is het uit 1900 stammende boek ‘De Indische rijsttafel, recepten van een Indisch kokki’ gebruikt

Indische gerechten komen met name voor in De Stille Kracht.


Heidsieck sec

restaurant.jpgTijdens zijn verblijven in Neerlandsch Indië stoorde Couperus zich er aan dat de koloniale heersers rustig de Hollandse pot bleven eten.
Buschman verhaalt op boeiende wijze de eetgewoonten van de familie Couperus, in Den Haag en in het buitenland. Zo komen we te weten dat Couperus’ lievelingsdrank champagne is en wel Heidsieck sec. Deze komt ook in zijn romans voor.


Fragmenten met recepten

Na een boeiende inleiding is het tijd voor het meer serieuze werk.
Buschman neemt fragmenten uit boeken, bundels, brieven en andere geschriften waarin het eten, het gerecht of het tafelen centraal staat. Ze hoeven niet direct de naam van een gerecht te bevatten. Buschman plaatst er naar eigen inzicht passende gerechten bij. Al lezende krijgt men de indruk dat het in Couperus’ boeken een grote eet- en slemppartij is. Maar dat komt door het achter elkaar plaatsen van fragmenten.

Pudding.jpg
Mooie smaak van de gegoede Haagsche stand rond 1900

Als in Eline Veere een sorbet wordt genoemd, plaatst Buschman er drie recepten bij. In een ander fragment komen soep en vischpastei voorbij. Voorwaar een mooi recept van Paté Froid de Poisson.
En zo gaat het boek door. Fragmenten en passende recepten.

Couperus schrijft in Initimiteiten, zijn eerste bundel, dat hij zich weinig Hollander voelt maar Italiaan. Het gevolg is een serie mooie Italiaanse recepten. We noemen er een paar:

– Maccheroni alla Napoletana (Napolitaanse macaroni)
– Torta di Mandorle (amandeltaat)
– Asti-bowl met perziken of abrikozen (met asti spumante)
– Pasticcio di Maccheroni (macaronipastei)
– Fritelle di Polenta alla Lodigiana (gefrituurde polenta uit Lodi)


De favorieten van Elisabeth

De favorieten van Elisabeth Couperus - klein.jpgIn haar inleidende paragrafen schrijft Buschman dat achter in het oude boek van Artusi door Elisabeth Couperus een lijst met haar – of de – favoriete gerechten staat. Paginanummers.
Achter in dit boek zijn ze met naam genoemd. [Klik op de afbeelding voor een vergroting.]

 

1 gedachte over “Met Couperus aan tafel”

Plaats een reactie