Frittata con cime di rapa

Omelet met cime di rapa

Fikse bos (250+ gr) cime di rapa (alternatief: forse raapstelen); 4-6 eieren; 1 ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; scheut olijfolie; handje Parmezaanse kaas, geraspt; bakje ricotta (optioneel); peper en zout naar behoefte;

frittata cime di rapa.jpgBreng een pan water – met wat zout – aan de kook.
Zet een bak koud water klaar.
Snijd een stukje onderkant van de stelen cime di rapa af; snijd ze vervolgens in stukken van pakweg 10 cm en, als het water kookt, blancheer ze, gedurende hooguit een minuut of vijf. Oké, het heeft te maken met de dikte van de stelen. Dus het kan ook twee minuten zijn. Het moet geen gare pap worden.
Hevel de cime di rapa over in de bak met koud water, om doorgaren te stoppen. Afgieten en uit laten lekken.

Verwarm de oven voor op pakweg 200o C. (Of met de grillstand.)

Smoor de ui en iets later de knoflook erbij, in een koekenpan met wat olijfolie. Niet te snel c.q. te heet. Het moet niet bruin worden, maar glazig. Breng over in een kom en laat even afkoelen.

Breek de eieren boven de kom, meng goed met de uit/knoflook. Voeg de ricotta, pakweg de helft van de Parmezaanse kaas, peper en zout toe. Meng goed.
Hak de uitgelekte cime di rapa wat kleiner en meng het erdoor.

Neem we koekenpan en verhit wat olie. Giet het mengsel erin en laat even bakken. Strooi de rest van de kaas erover. Zet vervolgens in de voorverwarmde oven en bak af.

frittata cime di rapa - breed.jpg

30 mei 2013
De cime di rapa gaat als een speer. Ristorante Adriano heeft zijn emmer vol gehad, Birgit heeft een bos mee en maakt de pasta en wij nemen nu weer een deel. De rest blijft staan om in bloei te schieten voor zaad voor de volgende keer.
Het blijft een typisch Italiaanse groente die misschien in Nederland het best te vervangen is door raapstelen. Grote raapstelen, dan wel te verstaan.

OPMERKINGEN
Sommigen doen er ook broodkruim of paneermeel door.

Plaats een reactie