Samarkand – Smaakbriljant

Een prachtig kookboek uit een betrekkelijk onbekende, eeuwenoude wereld. Samarkand is het ontmoetingspunt van handelskaravanen op de zijderoute tussen Azië en Europa. Het bracht niet alleen producten en ingrediënten maar ook culturen samen. En dat leidt onherroepelijk tot een boeiende keuken. Dit boek is een eye opener voor menig (hobby)kok.

(stads-)Tuinieren: Goed blad!

Goed blad. Taco, Peter, Vera, Romke en anderen schrijven voor Stadstuinieren. En laat dat ‘stads’ maar weg, want dit blad is een lichtpunt in de wereld van de moestuinbladen. We zijn aangenaam verrast. Het verschijnt vier maal per jaar. En een abonnement kost nog geen twee tientjes.

Zee(on)lust

Wie aan de kust woont, weet waar hij lekker kan eten. Want net als in elke andere plaats kennen ook kustplaatsen winkels waar je topproducten kan krijgen. Zeelust beoogt een gids te zijn met de mooiste eetgelegenheden en speciaalzaken langs de Nederlandse kust.

Ode aan de E-Nummers

Rosanne Hertzberger heeft een intrigerend boek geschreven dat in eerste instantie leest als scherts, maar uiteindelijk bloedserieus blijkt te zijn. Ze behandelt aspecten van ons eetgedrag en onze consumptiebehoefte vanuit het gezichtspunt van een voedselwetenschapper. Naast de vermaledijde E-nummers komen ook andere aspecten zoals koken of kant-en-klaar, kunstmest, zaadveredeling en zelfs het paleodieet aan de orde.

De culinaire ziel van Nederland

Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.

Het kookboek Eetbare Wilde Planten – Leer koken met de natuur

Eind 2016 verscheen dit kookboek van de hand van Marion de Kort. Het bevat tal van recepten met in Nederland in het wild voorkomende planten en, belangrijker, uitleg waarom wilde planten eten goed is voor ons. Wij bevelen dit bijzondere boek een ieder die zich iets verder verdiept in gezonde groenten van harte aan. Het is een kwestie van ‘out of the groenteschap’ denken.

Boeren met Ontzag

Voor boeren, burgers en buitenlui. ‘Boeren met Ontzag – over groei, grenzen en perspectieven’ is een verfrissend boekje dat de auteur Wim Schippers november 2016 het licht deed zien. Een drieluik dat toont waar de boeren zijn doorgeschoten, welke grenzen daarbij zijn overschreden en wat de perspectieven zijn als ze het (weer) goed doen.

Schol in de Noordzee

Het boek Schol in de Noordzee is schier allesomvattend en gaat over de historie van de Noordzee, het waarom van platvissen, de visserij door de eeuwen heen tot het heden. Veel curieuze feiten passeren de revue en het is ook nog eens heerlijk leesbaar.

Appel, peer en meer

Velt heeft een prachtig boek over fruitbomen in de tuin uitgegeven. Bijzonder informatief en helder geschreven. Niet alleen algemene informatie en verzorging, maar per fruitsoort is er een uitvoerige beschrijving gegeven. Een heel fijn boek voor een ieder die met fruit in de tuin wil beginnen en ook voor hen die al fruitbomen hebben en daar meer vruchten van willen plukken.

De kunst van het van-kop-tot-kont koken

Dit is een groots moment in de culinaire geschiedenis van Nederland. Nel Schellekens stelde een deel van haar receptuur te boek. De chef van De Gulle Waard staat bekend als van-kop-tot-kontkok; van zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten gooit ze niets weg. Dat is uniek en daarmee is dit kookboek tevens een mijlpaal in de culinaire geschiedenis van de Lage Landen. U leert het andere eten kennen. Genoeg reden om dit monumentale boek aan te schaffen.

Gewoon lekker koken voor iedereen, met of zonder voedselallergie

Heeft iemand in uw naaste kring – misschien u zelf? – last van voedselallergie of -overgevoeligheid? Geen gehannes meer met apart koken of andere ongezellige maatregelen. Want De Sterren van de Hemel is een uitzonderlijk, allergeenvrij kookboek voor ons allemaal. Het bevat normale gerechten, alleen is nu rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen. Want we moeten samen lekker kunnen eten. Of niet soms?

Het Verleden op je Bord

Culinair historica Christianne Muusers liet op 3 december 2016 bij de kookwinkel DOK in de Passage in Den Haag haar boek Het Verleden op je Bord het licht zien. Een wandeling door de geschiedenis van de Nederlandse keuken door middel van vijfenveertig geactualiseerde recepten, opgegraven uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Een mooi verzorgd boek dat niet alleen inzicht geeft in ons eetverleden, maar vooral bijzondere, mooie gerechten om thuis te maken.