De Bosatlas van het voedsel

Voer voor elke foodie die wil nadenken over ons eten. Een atlas die zonder twijfel tot spannende discussies en tafelgesprekken leidt. En daarom een nuttig boek dat bovendien fraai is uitgevoerd.
De samenstellers proberen ons dichter bij de werkelijkheid te brengen door allerlei feiten en statistieken vooral grafisch tot ons te brengen. En dat leidt onherroepelijk tot verbazing, vraagtekens en meer.
Je kunt trots zijn op de enorme voedselproductie in ons kleine land en de export, je kunt om diezelfde reden verontwaardigd zijn omdat dit leidt tot milieuproblemen, food miles en dergelijke.

Kippen in de Tuin

Boeken van Velt zijn fraai, compleet en hun geld dubbel en dwars waard. Ze vertellen ongeveer alles dat iemand weten wil en moet. Zo ook Kippen in de Tuin. Een uiterst informatief en handig boek voor hen die met kippen willen beginnen maar zeker ook die al kippen hebben, zoals wij.

Antonio Carluccio’s Pasta

Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië – zo luidt de ondertitel. En daarmee is niets te veel gezegd. De Italiaanse keuken is een betrekkelijk eenvoudige, maar o zo smakelijke keuken. Veel recepten zijn (dus) eenvoudig te maken. Kortom een fijn boek dat we vaak zullen gebruiken!

De moraal van Tony van de Keuken

Ondanks, of misschien dankzij, alle publiciteit die erover is geweest, valt het boekje van Teun van de Keuken tegen. Laat er alsjeblieft geen derde druk komen. ‘De boodschappen van een Keurmeester’, zoals de ondertitel luidt, blijken causerieën met weinig diepgang. We hadden verwacht dat Teun het boek zou gebruiken om in het reine komen met “zijn” Tony Chocolonely, maar zelfs dat niet.

Vogels scheuren in 2015

Wij gaan voor de vogelscheurkalender 2015. Hierop is heel wat leuks beschreven: dus niet alleen over de dieren, maar ook anekdotes, grappige voorvallen en maatschappelijk relevante zaken.

De Gierzwaluw

Een boek voor u en ik – je hoeft absoluut geen natuur-nerd met baard en verrekijker te zijn om een boek over vogels als dit te lezen. Integendeel; Remco Daalder kan vertellen. Op een pakkende manier en gelardeerd met de nodige humor, sleept hij ons mee in de wereld van de vogelaar en in het bijzonder de mystieke wereld van de gierzwaluw.

Rijke oogst!

Wat doen we ermee? Inmaken, drogen, inleggen, invriezen, fermenteren, zoet, zuur, zout? Het komt allemaal aan bod in het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. Een praktisch boek, helder en voorzien van receptuur. We vinden er veel praktische tips in. Goed boek voor elke moestuinier en vooral in deze tijd van het jaar.

Eetbare Wilde Planten – super!

Eindelijk is het in het Nederlands verschenen, de vertaling van Essbare Wildpflanzen. Onmisbaar, volledig, makkelijk hanteerbaar, deskundig en helder in tekst en uitleg. Een uitkomst voor iedereen die de volgende stap naar het eten van “onkruid” uit eigen tuin en in het wild voorkomende groenten wil zetten. Een beter boek is momenteel niet te krijgen.

Gezond & Blij – zonder diëten

Eindelijk, een niet-dieetboek. Op mijn lijf geschreven. Een zeer informatief boek over eten en misschien ook nog wat gewicht verliezen. Ay Lin Kho neemt ons mee langs voedings- en spijsverteringsinformatie om via psychologische aspecten, waar terdege rekening mee moet worden gehouden, handvatten aan te reiken om gezond te leven en dan misschien toch wat af te vallen.

De voedingswaarde van groenten en fruit

Eating on the Wild Side of Supergroente & Powerfruit. Een zeldzaam goed boek. Een juiste, pakkende titel is misschien lastig te bedenken, de inhoud daarentegen is geweldig. Er is de laatste jaren heel wat geschreven over voedsel en name gezond eten. Dit is een absolute topper: Gedurende tien jaar verzamelde, analyseerde en vertaalde Jo Robinson wetenschappelijke rapporten over groenten en fruit tot een uiterst informatief, begrijpelijk en boeiend geschreven boek.

Uitgebeend

Er zijn weinig journalistieke boeken die lezen als een thriller. Er zijn weinig journalistieke boeken die leiden tot Kamervragen en nog minder waar de regering uitgebreid op reageert. In Uitgebeend zet onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout het mes in de wijze waarop wij, de Nederlandse samenleving, voedselveiligheid borgen: niet dus.

Schaduwplanten in het zonnetje

Iedereen heeft wel een stuk schaduw in de tuin. Op 20 juni 2014 werd Schaduwplanten van Cor van Gelderen gepresenteerd. Een goed boek, helder van opzet, zeer mooie foto’s (!) en fraai vormgegeven. Cor is een man van kennis en wetenswaardigheden. Hij schrijft prettig, op bijna verhalende wijze. Wie het leest, zou wensen dat zijn of haar tuin meer schaduw had.