Zijn we slim genoeg?

We zijn diep onder de indruk geraakt van dit boek van Frans de Waal. Het verandert radicaal de kijk op dieren. Aan de hand van frappante voorbeelden maakt de auteur duidelijk dat dieren, van groot tot klein verdraaid slim kunnen zijn, of dit nu intelligentie of uit instinct voorkomt

Oosters geïnspireerd telen en koken

Het nieuwe boek van Peter Bauwens werpt een interessant licht op veel voor ons niet-alledaagse groenten, die heel goed in eigen tuin geteeld kunnen worden. ‘Oosterse inspiratie voor de Westerse moestuin’ beschrijft de gewassen èn hoe ermee om te gaan in de keuken. Dit maakt het een leuk en ook waardevol boek om zowel in de moestuin als in de keuken lekker ‘out of the box’ te gaan.

Tuin Smakelijk is goed te verteren

Het boek Tuin Smakelijk van Vera Greutink is al even uit. Het is een van de betere boeken op het gebied van het aanleggen van een moestuin of eetbare bostuin. Vera is voor ons de Nederlandse evenknie van Alys Fowler. Ze schrijft prettig, verhaalt uit eigen ervaring en ook de stijl van fotograferen vertoont gelijkenis. Tuin Smakelijk is vooral een praktisch en informatief boek voor groene beginners en al wat doorgewinterde tuiniers; Vera propageert wat wij zelf ook al vele jaren doen. Dus alleen daarom is het super!

Puntneuzen en kersenpitten

‘Puntneuzen & Kersenpitten’ is een fraai vormgegeven historisch (kook-)boek dat zowel door verhalen een beeld schetst van het tijdperk waarin Jeroen Bosch leefde (1450-1516) als ook door de recepten aangeeft wat de mensen in het land toen zo ongeveer aten. Omdat het meer dan een dimensie kent is het, wat ons betreft, een boeiend en waardevol document.

De Uitvinder van de Natuur

Een waanzinnig boeiend en goed geschreven boek over de man die we nu zijn vergeten, de man die het begrip ecologie bedacht zonder het te gebruiken, de man die als eerste wetenschapper het waagde de natuur als een samenhangend geheel te beschouwen, kortom, de man die de natuur uitvond en die feitelijk de grondlegger van de milieubeweging vormde: Alexander von Humboldt.
Niet alleen is het om die reden een goed boek, het schetst ook impliciet een beeld van de wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de laatste 200 jaar. Super.

Vrij Leven – de nieuwe uitgave

Leef vrij! Of we nu moestuinieren of soms wat uit het wild plukken, of we nu zelf energie opwekken, een finoven bouwen of een kip slachten. Het zijn vormen van kleinschalige activiteiten en zelfvoorzienendheid. En nu, na bijna veertig jaar verschijnt het monumentale boek Vrij Leven opnieuw. Dat is geweldig nieuws voor iedereen die meer zelf wil doen.

Rijksmuseum Kookboek

Het Rijksmuseum Kookboek dat in 2016 verscheen, kan op zichzelf als een kunstwerk worden beschouwd. Het culinair-historische wordt gevormd door de koppeling van ingrediënten aan (details) van kunstwerken, in mindere mate door de tekst. Vijftig ingrediënten staan centraal en van elk wordt één klassiek gerecht en één of meer moderne gerechten van hedendaagse chefs en patissiers gegeven. Een hebbeding voor iedere culi met gevoel voor kunst en geschiedenis.

Koken als de Belg

Dat het in België goed eten is, weten velen. De Smaak van België is een unieke verzameling van recepten uit de Belgische culinaire traditie. Het boek maakt na twintig jaar een comeback. En wat voor een! Het is prachtig uitgevoerd, kent 250 recepten en een fotografie om je vingers bij af te likken. Een lichtpunt in de kookboekenvloed die ons de laatste jaren overspoelt.

Vakantie & boeken

Vakantieboeken bedoelen we uiteraard, niet het boeken van de vakantie. Enkele tips voor boeken die misschien wel juist tijdens de vakantie moeten worden gelezen. Van enkele moet onze uitgebreide recensie nog volgen, maar we weten nu al dat het zeker de moeite waard is. Opvallend dat Atlas Contact momenteel zo veel leesbare “groene” boeken uitgeeft. En de boekenprijzen die zij bepaalt eindigen allemaal met 99 cent.

Botanische meesterwerken

Botanische Meesterwerken biedt voor de professionele botanicus en de nieuwsgierige hobbyist een geweldige blik in de geschiedenis van de plantkunde. Een heel bijzonder boek, uitgegeven ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het is een ware wandeling door de bepalende oude plantkundige boeken, zoals kruidboeken, flora’s en reisverslagen waarin diverse aspecten aan de orde komen.

Een krachtige Bouillon!

Zomer 2016. Dat is dus nummer 51. Want op 15 maart verscheen het vijftigste nummer van het culinaire magazine Bouillon! Een monument in de Nederlandse eetliteratuur. Geen recepten, hoewel soms een kritische noot wordt gekraakt. Maar vooral verhalen over eten. Ons eten.

Thee uit eigen tuin

Modeste Herwig deed een praktisch en behoorlijk compleet boek verschijnen over het zelf maken van diverse thees, sorry: tisanes. Want dat is de naam voor kruidendranken anders dan van de echte theeplant. Voor veel tuinvrouwen of -mannen is dit boek een uitkomst. Voor ons in elk geval wel.