De Tuin als Lusthof & Slagveld

Een prachtig, populair wetenschappelijk informatief en humoristisch geschreven boek voor een ieder die regelmatig met zijn handen in de aarde wroet. Wetenschapsjournalisten èn tuiniers Corlijn de Groot en Gerda Bosman onderzochten alledaagse en minder alledaagse vragen die bij veel tuiniers opkomen en maakten dit fraaie boek. Zoals, waarom kiemt zaad onregelmatig? En hoe bestrijd je japanse duizendknoop? Waar zit het geheugen van de worm?

Jong aan de Kook

Een geweldig cadeau als voor elk kind dat op kamers gaat of al is. Op zaterdag 26 april 2015 werd het kookboek voor jongeren (studenten) bij boekhandel Jansen & De Feijter gepresenteerd in Velp (Gld). Het is een fraai en praktisch kookboek dat niet alleen voor studenten is. Ook voor vaders en moeders, ooms en tantes of wie dan ook. Goedkope, simpele en voedzame gerechten.

Toen was koken heel gewoon

Een aardig boek om cadeau te geven of te krijgen. Kok Lisette Bossert is op zoek naar ambacht, traditie en kwaliteit. Ze sprak met mensen die in de jaren vijftig en zestig opgroeiden over eten, koken en kwaliteit. De weerslag ervan is dit boekje. Vooral leuk voor de 55+ ers die veel kunnen herkennen.

Stralingswarmte, effectieve manier van verwarmen

Onlangs verscheen een helder en informatief boek over verwarming en wel specifiek stralingswarmte. Deze oude methode is de afgelopen pakweg vijftig jaar in de vergetelheid geraakt door de opkomst van de gasgestookte cv. Wij raden dit boek iedereen aan en vooral hen die nadenken over energiebesparing en een andere vorm van of extra verwarming.

Heerlijk eetbare natuur

Een zeer welkom boek. Bea Möllers is een donkergroene duizendpoot (o.a. bekend van Gaaf Groen). Vier jaar lang scheef zij voor het Noordhollands Dagblad columns over de planten die in het wild voorkomen en wat je er zoal allemaal mee kunt doen. Daar waar andere wildplukboeken ophouden, begint Bea. En dat maakt het een zeer welkom boek in dit tijdperk van wildplukken

De Velt-keuken: Lekker Ecologisch

Eten, voeding blijft boeien. Wat is gezond, wat niet? Er kan lang over worden gediscussieerd. Gelukkig is er dit waardevolle boek van Velt. Het telt meer dan 500 recepten en informeert op een rustige, aangename wijze zonder belerend te zijn. De vele recepten en haast encyclopedische informatie maken het een standaardwerk dat in elke keuken hoort.

Wat een cultuur in Nederland!

Diep onder de indruk zijn we van De Bosatlas van het Culturele Erfgoed. Deze atlas is op zichzelf al een cultureel monument. Zo volledig, zo fraai uitgevoerd, zo informatief. Met liefde en toewijding gemaakt en zonder meer een waardevol bezit. Een boekwerk dat in elk Nederlands huishouden hoort. Het wachten is op een motie daartoe van een politieke partij.

Liever Lokaal = 3 x 2.V + 1

Een boek voor vele jaren! Voor hen die willen maar niet weten waar te beginnen is dit een prachtig Slow Food kookboek met voor elke dag van het jaar een recept die in het seizoen past. Met lokale producten of, als het moet, uit omringende landen. Dus geen sperzieboontjes uit Egypte tijdens het Kertsdiner, maar schorseneren en een mooi stuk kaas van de boer om de hoek. En pas op, geen verse schapen- of geitenkaas in de winter.

Handboek Ecologisch Tuinieren – geheel vernieuwd

Dit is een tuinboek. Maar wat voor een! Ontwikkeld, gekneed, herkneed gedurende meer dan drie decennia op basis van jarenlange ervaringen van tientallen overtuigde en kritische ecologische tuiniers. Alleen al het zeskoppige leescomité van deze editie telt samen 225 jaar moestuinpraktijk. Koop het. Punt uit.

De Bosatlas van het voedsel

Voer voor elke foodie die wil nadenken over ons eten. Een atlas die zonder twijfel tot spannende discussies en tafelgesprekken leidt. En daarom een nuttig boek dat bovendien fraai is uitgevoerd.
De samenstellers proberen ons dichter bij de werkelijkheid te brengen door allerlei feiten en statistieken vooral grafisch tot ons te brengen. En dat leidt onherroepelijk tot verbazing, vraagtekens en meer.
Je kunt trots zijn op de enorme voedselproductie in ons kleine land en de export, je kunt om diezelfde reden verontwaardigd zijn omdat dit leidt tot milieuproblemen, food miles en dergelijke.

Kippen in de Tuin

Boeken van Velt zijn fraai, compleet en hun geld dubbel en dwars waard. Ze vertellen ongeveer alles dat iemand weten wil en moet. Zo ook Kippen in de Tuin. Een uiterst informatief en handig boek voor hen die met kippen willen beginnen maar zeker ook die al kippen hebben, zoals wij.

Antonio Carluccio’s Pasta

Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië – zo luidt de ondertitel. En daarmee is niets te veel gezegd. De Italiaanse keuken is een betrekkelijk eenvoudige, maar o zo smakelijke keuken. Veel recepten zijn (dus) eenvoudig te maken. Kortom een fijn boek dat we vaak zullen gebruiken!