De eerlijke moestuin

Een moestuingids, niet alleen voor de beginner, de gevorderde doet er ook ideeën uit op. Voor hen die door zelf te telen niet alleen gezonder willen eten maar ook geld willen besparen.

Het Perfecte Varken

Vegetariërs, Joden en Moslims misschien uitgesloten, maar verder hoort dit boek in elk huishouden van Nederland te staan. Weet wat je eet. Eindelijk goede informatie over en recepten met varkens- en bonte bentheimervlees.

Een Uitgekookt boek

Voor alle flop- en topkoks: Het is er! Het boek Uitgekookt. Mythes rond het koken ontrafeld en kookmysteries helder verklaard in dit fijne boek van Annemieke Smit.

Zoetwatervis

Eindelijk een culinair boek over zoetwatervis. En wat voor een boek! Een dat de standaard zet. Ik heb me er al over verbaasd waarom er nergens karper of blei te krijgen is. Maar nu komt daar verandering in.

Kan de aarde de mensheid nog aan?

Zo luidt de uitdagende titel van het confronterende boek van Stephen Emmot. Het leest met de snelheid van een PowerPoint-presentatie en geeft zo makkelijk inzicht in wat we werkelijk allemaal uitvreten op deze aardkloot. En de onafwendbare gevolgen.

Waarom komt de mosselman uit Scheveningen?

Onlangs verscheen een leuk, compact boek met de titel Het Grote Mosselboek. Een behoorlijke contradictie. Want ook voor een klein prijsje. En zo gauw iets de titel 'Het Complete…' of 'Het Grote…' heeft, word ik achterdochtig. Doch dit grote kleine boek over mosselen kan ik van harte aanbevelen: Weet wat je eet.

Hart lever nietjes en de rest

Zeer recent verscheen dit kookboek voor orgaanvlees en andere incourante delen. Een heerlijk boek dat iedereen op eenvoudige manier laat kennis maken met het in onbruik geraakte vlees. Vlees, dat de slager soms alleen op verzoek kan leveren.

Met Couperus aan tafel

Louis Couperus was een fijnproever. In zijn boeken noemt hij diverse gerechten. José Buschman selecteerde de recepten uit de kookboeken van de familie. Eten in een con-tekst. Voor Couperusfans die willen eten wat de meester at en voor thuiskoks die nu eens willen koken met een dosis cultuurhistorie.

Bes boven bes

Mooi verhalend geschreven en dus in alle opzichten lekker om te lezen. Het nieuwe boek van Ria Loohuizen behandelt dertig soorten bessen, bramen en bottels. Elke vrucht krijgt de aandacht die ze verdient en veel recepten.

Eten uit de natuur

Het wordt hoog tijd dat we die vermaledijde Japanse duizendknoop en zevenblad op ons nationale menu zetten. Het onlangs verschenen Het Grote Wildpluk van Edwin Florès kan daarbij helpen. Een keukentafelboek, leuk om door te bladeren, maar als u zelf gaat plukken moet u een of twee veldgidsen meenemen.