Succesvol tomaten kweken

Dat Angelo iets met tomaten heeft, wisten we al. In 2016 verscheen zijn boek ‘Pomodori – mijn liefde voor tomaten en lekker eten’ bij KNNV Uitgeverij. Nu ‘Tomaat – zelfgekweekt smaakt beter’ bij Sterck & De Vreese. De inhoud is grotendeels hetzelfde, bewerkt en geactualiseerd. Gelukkig was de tomaat was acht jaar geleden ook al tomaat. Dit is en blijft daarom een goed boek over tomaten kweken.

De bacterie en het brein

‘De Bacterie en het Brein’ is een zeer leesbaar boek van hoogleraar psychiatrie, Iris Sommer. Zij is een inspirerende vrouw die ook een beetje een media-persoonlijkheid is geworden. Dit boek gaat over de invloed van je darmen op je hersenen. Die is groot, maar hoe groot precies, dat weten we nog niet.

Van Gazon naar Gras - thumb

Van gazon naar gras

Van Gazon naar Gras is een kleurig boekje met mooie foto’s. Deels praktische informatie en voorbeelden over hoe je om kunt gaan met het gras in je tuin zodat de natuurwaarde omhoog gaat. Deels plantengids voor graslandplanten.

Recht voor natuur

Vaak lukt het niet om de natuur in onze maatschappelijke processen een stem te geven. Van de hand van Fred Kistenkas, gepokt en gemazeld rechtskundige, verscheen een razend interessant boekje over daar waar het recht wringt met beleid en plannen. Het is een bundeling van zijn columns die stuk voor stuk helder en intrigerend zijn geschreven.

Boeken: geven, krijgen of gewoon voor jezelf

Oh jéé, de feestdagen komen er aan. We hadden nog zo’n enorme stapel boeken liggen en de plek voor uitgebreide recensies in deze nieuwsbrief is beperkt. Wetende dat er rond de feestdagen veel boeken worden gekocht, willen we toch tenminste een deel van de stapel onder de aandacht brengen. Dan maar kort. Maar zeer de moeite waard.

Gek op groenten!

Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.

De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

Culinair journalist Joël Broekaert schreef over belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis die in relatie staan met bonen. Het is een goed geschreven, vermakelijk en uiterst informatief boek. Leuk voor hen die graag bonen eten of bonen telen.

Inmaken en fermenteren

In de reeks bijbels van Carrera Culinair verscheen onlangs de Inmaak- en Fermenteerbijbel. Een bijzonder praktisch boek om voedsel te bewaren, in te maken, smaakvoller en zelfs gezonder te maken. Onze (voor-)ouders deden het al eeuwen, nee, duizenden jaren.

Flora Batava is er

Flora Batava is een hedendaagse samenvatting en bewerking van de eerste Nederlandse flora, die in 461 afleveringen van 1800 tot 1934 werd uitgegeven. Begin mei organiseerde men, vooruitlopend op de verschijning, op diverse locaties in Nederland informatieve bijeenkomsten. Een maand later kwam het uit.

Op de huid van de heide

Fijne observaties jaarrond in een gebied van heide, beekdal en bos in Brabant. De schrijver gaat er zo’n beetje wekelijks op de fiets gaat naartoe. Een boek voor iedereen vol liefde voor de natuur dicht bij huis. En zeker als je in de buurt van bos, heide of van de Regte Heide woont.

Aard van het beestje

In charmante korte pennenstreken schetst Caspar Janssen het dieren en diertjes in hun omgeving, en de mensen eromheen. Met prachtige illustraties. ‘Aard van het beestje’ is een buindel van honderd verhalen die eerder in de Volkskrant waren verschenen.