Van Wafel tot Koek
Het nieuwe boek van Regula Ysewijn is net zo bijzonder, of misschien wel bijzonderderder dan de vorige twee boeken. Het is een in alle opzichten uitermate fraai en zorgvuldig samengesteld boek. Over zoetigheden.
Het nieuwe boek van Regula Ysewijn is net zo bijzonder, of misschien wel bijzonderderder dan de vorige twee boeken. Het is een in alle opzichten uitermate fraai en zorgvuldig samengesteld boek. Over zoetigheden.
Vogels van Europa is een schitterende vogelgids en nu eens niet met tekeningen maar met foto’s ter herkenning. Het is zeer compleet en gewoonweg prachtig; een fijn en redelijk handzaam opzoekboek. Het niet bedoeld als veldgids, daarvoor is het misschien wat groot en zwaar uitgevallen.
Het boek heet Floralia en is van de hand van Martyn Rix. De botanische kunst door de eeuwen heen wordt uitgebreid en deskundig behandeld. Prachtige afbeeldingen en interessante verhalen over de botanici en kunstenaars.
De natuur in Nederland is ongemerkt aan het veranderen. Planten komen, planten verdwijnen. Het is tijd voor een nieuwe botanische flora. En niet zomaar eentje. Dit is, een jaar na de eerste Nova Flora Neerlandica, het tweede deel met zegge.
In dit boek weerlegt Meino Smit het gangbare verhaal van de Nederlandse landbouw als hyper efficiënt en toch behoorlijk duurzaam. Het is geen leesboek waar je ademloos in meegezogen wordt, wel een boek waarin heel helder wordt uitgelegd hoe het werkelijk zit.
De Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta is een ronduit prachtig boek voor iedereen die wil genieten van een boeiende rondgang door parken met bijzondere bomen. We zijn diep onder de indruk.
Dit Engelstalige boek van George Monbiot, een van de beruchtste Britse publicisten op het gebied van klimaat en natuur, is op zijn minst interessant te noemen. Het is een aanrader, maar wel met een kritische blik lezen!
Eindelijk. Hoera! Een boek over de Bonte Bentheimer een bijzonder en zeer zeldzaam varkensras. Martin Woestenburg schreef erover en kijkt ook iets verder: over varkens en varkensvlees door de eeuwen heen.
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Een indrukwekkend mooi nummer (2022 – 2) is er weer afgeleverd van dit tijdschrift dat meer op een boekje lijkt. De moeite waard om aan te schaffen, of cadeau te geven. Deze keer alleen al vanwege het eerste verhaal dat erin staat: Griep, door Kees Camphuysen. Niet vrolijk, wel indrukwekkend.
Koken met groente op het ritme van de seizoenen. Een meer ons aansprekende ondertitel kan je niet bedenken. Het is een fraai verzorgd boek met zo’n honderd recepten en veel mooie foto’s.
Soms zeer persoonlijke plattelandsverhalen van een Friese veehandelaar, zonder veel opsmuk. Het speelt zich af tussen ca.1950 en nu. Ondanks een lichte neiging tot ‘Opa vertelt’ de moeite waard voor liefhebbers van moderne (agrarische) geschiedenis. En van Friesland. Tussen de regels voltrekken zich grote veranderingen.