Toen was koken heel gewoon

Toen was koken heel gewoon - coverEen aardig boekje voor weinig geld. Leuk om cadeau te geven of te krijgen. Kok Lisette Bossert is op zoek naar ambacht, traditie en kwaliteit. Ze sprak met mensen die in de jaren vijftig en zestig opgroeiden over eten, koken en kwaliteit. De weerslag ervan is dit boekje. Vooral leuk voor de 55+ ers die veel kunnen herkennen.

Tegenwoordig wordt veel gemaksvoedsel gekocht en gebruikt. Echtparen, stelletjes, samenwonenden zijn vaak buitenshuis bezig en dan wordt er doordeweeks snel een maaltijd in elkaar geflanst. Gezond? Smaak? Nou ja, misschien wel, maar dan wel met smaakmisvertsanden. (We denken dat een tomaat zo proeft, we denken dat witlof zo smaakt, we denken dat….) Koken doen we alleen nog in het weekeinde en dan meestal aan de hand van een recept uit een tijdschrift of de zaterdagbijlage van de krant.


Memory Lane

Het boekje is memory lane

. Janny de Moor, Beppe Costa, Alexandra Radius, Peter Klosse, Miep Diekman, Tjeu van den Berk, Machteld Huber, Thé Tjong-King, Wieteke van Dort en Ans Bossert (moeder van de auteur) komen aan het woord en bij hen geeft Bossert recepten. Tenslotte een ode aan Wina Born (zij overleed in 2001). Wie al deze namen kent is op leeftijd en breed georiënteerd. Het zijn er elf; wij kennen er zes. Wat zegt dat?
De opmaak van het boek is kleurig en ademt nostalgie. Ons soms iets te onrustig vormgegeven. Maar goed, voor dat geld mogen we niet zeuren. Afbeeldingen uit oude kookboeken, van keukengerei uit de jaren vijftig en zestig, de kleurstelling van de gefotografeerde gerechten.
Een leuk lees en kijkboek en wie weet maakt u nog raasdonders met gerookt spek. Of iets anders.

Titel Toen was koken heel gewoon
Van Lisette Bossert
Uitgever Uitgeverij Loopvis
ISBN 978 90 817648 7 2
Verschenen april 2015
Prijs € 9,90
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Toen was koken heel gewoon - Peter KlossePer BN’er zijn twee pagina’s tekst/interview gereserveerd en vijf recepten. Na elke persoon en de gerechten, zijn telkens twee informatieve pagina’s (een spread, zoals dat heet: twee tegenoverliggende pagina’s) ingericht. Over servies, over handige boeken, over keukengereedschap, over de opkomst van de halffabrikaten – ja, ja, we zijn vijftig jaar later in het era van de kant-en-klare ingrediënten en gerechten -,  enzovoorts
In dit opzicht is de minicursus vlees opbinden erg leuk. In veertien foto’s met bijbehorende tekst wordt uitgelegd hoe dat moet.
‘Met dit stappenplan kan het eigenlijk niet mislukken’ staat er stoer bij.


Hierboven hebben we het stukje van smaakgoeroe Peter Klosse afgebeeld.
Citaat: ‘Lange tijd leek het er op dat Peters toekomst niet in de horeca lag. Hij studeerde aan Nijenrode en bereidde zich voor op een carrière in het bedrijfsleven’. Nou ja, nu is Peter misschien geen chef-kok in De Echoput bij Apeldoorn, maar wel een smaakgoeroe, docent aan de Hogeschool in Maastricht en meer. Dan volgen de recepten boterbonen met half-gedroogde salietomaatjes en sjalottenjus, van in de pan gebakken paddestoelen met geitenkwark, oregano en kalamata-olijven en van salade van gebakken aubergine, tomaat en dille-muntyoghurt. En dat kunnen we thuis namaken. (In het weekeinde.)


Toen was koken heel gewoon - Handige boekjesTenslotte

De gerechten zijn door Bossert zelf gecomponeerd. Dus niet ècht uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Jawel, de meeste groenten en dergelijke waren al lang en breed bekend. Maar door de verwoestende invloed van de huishoudschool was de dagelijkse kost, zeker in die nog na-oorlogse jaren, voor de meeste mensen beperkt tot de klassieke groenten als sla, snijbonen, bloemkool, doperwten (uit blik), enzovoorts.

 

 

2 gedachten over “Toen was koken heel gewoon”

  1. Goedenavond, Dank voor de uitgebreide recensie. Wel een klein maar opmerkelijk foutje in je tekst (en dat staat toch best duidelijk in de inleiding :-). De recepten bij de verhalen zijn niet van de BN-ers zelf, ze zijn door mij bedacht en geïnspireerd op de verhalen die ze me vertelden! Daardoor zijn het recepten met een vleugje nostalgie en een moderne twist. Hartelijke groet, Lisette

    Beantwoorden
    • Dank je, Lisette. Ik heb de tekst onmiddellijk aangepast. Fijn dat je zo snel de recensie hebt gelezen. Ik moet er faliekant overheen hebben gelezen – wat wel raar is, want inleidingen neem ik altijd door. Maar het is de laatste alinea. Misschien was ik net iets te vroeg geëindigd. Zo zie je maar weer. Niets menselijks is mij vreemd.

      Beantwoorden

Plaats een reactie