Wilde groenten-risotto

Wilde groenten-risotto breed

bron: chefkoch.de

1 grote ui, gesnipperd; 300 gr risottorijst (arborio); scheut olijfolie; 1 l groentenbouillon (kokend, staande bij); scheut droge witte wijn; 250 gr wildpluksel (zevenblad, brandneteltoppen, daslook, paardenbloemblad, bladchicorei, pimpernel e.d.); bosje bieslook; vers gemalen peper en zout; beetje worcestersaus of… zie opmerking

Wij hadden overwegend blad van zevenblad (de grote stelen niet plukken of anders wegdoen), 10 of 20 brandneteltoppen, een stuk of 20 bladen daslook, paar takjes pimpernelblad, tien chicoreiblad en een stuk of 20 paardenbloembladen.
Dit alles behoorlijk fijngehakt/-gesneden.

Wilde groenten-risotto bordNeem een stevige pan en verwarm een scheut olijfolie. Doe de ui erbij en op matig vuur glazig bakken. Dan de rijst erbij. Vuur hoog en schep goed om, opdat de rijst gecoat wordt met olie. En dan blussen met witte wijn. Vuur daarna laag en laat de wijn indampen. Dan begint een cyclus van scheut bouillon erbij, roeren, als de bouillon is opgenomen weer een scheut erbij. Dat duurt een minuut of twintig. Dan is de rijst, als het goed is, beetgaar. Het hoeft net niet door en door gaar te zijn.

Maar pakweg vijf minuten voor het klaar is, doet u de fijngehakte wilde kruiden erbij. Schep om en zorg dat het gaar wordt. Niet compleet door en door, een beetje beet is aardiger dan pap.
Breng op smaak met peper en zout, doe er een scheutje worcestersaus bij. Klein beetje en dan proeven. Eventueel weer een beetje worcestersaus.

Serveer.

22 april 2015
Het is even een minuut of twintig plukken in de tuin; bijkomstige zaak is dat de zevenbladakker in de Eetbare Siertuin dan gelijk in toom wordt gehouden.
“Dit is lekker!” zegt mrs. M “Komt het op de site?”
Maar natuurlijk. Het is een ontzettend lekkere, kruidige, volle en tien tegen een ontzettend gezonde risotto.

OPMERKINGEN
Geen kaas, geen klont boter. De worcestersaus hebben we niet gedaan, er is een restant van de zevenbladpesto door gegaan. Daar zat ook al een blaadje daslook en wat brandnetel in. Extra is dus pakweg een teentje knoflook en wat pijnboompitten die in de pesto verwerkt zijn.

 

 

2 gedachten over “Wilde groenten-risotto”

  1. Maakt het voor het paardebloemblad nog uit hoe oud het blad is? Mag de plant al bloeien , of moet je plukken voor het bloeien ?

    • Op zich maakt het niet uit. Wij geven de voorkeur aan jonge bladeren. Soms snijden we de bladeren af en zetten er een pot over om gebleekt blad te krijgen. Dan is het net een vorm van wilde witlof – barbe de capucin

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.