Wilde groenten-risotto

5 van 1 stem
Wilde groenten-risotto

Een verdraaid lekkere risotto van wilde groenten, zoals bijvoorbeeld zevenblad, brandneteltoppen, daslook, paardenbloem, pimpernel, chicorei. Heerlijk. Aanrader. Maken!

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Duits, Dutch cuisine
Voor: 4 Personen
Auteur: chefkoch.de
Ingredienten
 • 1 st grote ui, gesnipperd
 • 300 gr risottorijst (arborio)
 • scheut olijfolie
 • 1 ltr groentenbouillon (kokend, staande bij)
 • scheut droge witte wijn
 • 250 gr wildpluksel (zevenblad, brandneteltoppen, daslook, paardenbloemblad, bladchicorei, pimpernel e.d.)
 • bosje bieslook
 • zout en vers gemalen peper
 • beetje worcestersaus of… zie opmerking
Bereiding
 1. Wij hadden overwegend blad van zevenblad (de grote, dikke stelen niet plukken of anders wegdoen), 10 à 20 brandneteltoppen, een stuk of 20 bladen daslook, paar takjes pimpernelblad, 10 chicoreiblad en een stuk of 20 paardenbloembladen. Dit alles behoorlijk fijngehakt/-gesneden.

 2. Neem een stevige pan en verwarm een scheut olijfolie. Doe de ui erbij en op matig vuur glazig bakken.

 3. Dan de rijst erbij. Vuur hoog en schep goed om, opdat de rijst gecoat wordt met olie. En dan blussen met witte wijn. Vuur daarna laag en laat de wijn indampen.

 4. Dan begint een cyclus van scheut bouillon erbij, roeren, als de bouillon is opgenomen weer een scheut erbij. Dat duurt een minuut of twintig. Dan is de rijst, als het goed is, beetgaar. Het hoeft net niet door en door gaar te zijn. Maar…..

 5. ….. pakweg 5 minuten voor het klaar is, doe je de fijngehakte wilde kruiden erbij. Schep om en zorg dat het gaar wordt. Niet compleet door en door, een beetje beet is smakelijker dan pap.

 6. Breng op smaak met peper en zout, doe er een scheutje worcestersaus bij. Klein beetje en dan proeven. Eventueel weer een beetje worcestersaus.

 7. Serveer

Opmerkingen

Geen kaas, geen klont boter. De worcestersaus hebben we niet gedaan, er is een restant van de zevenbladpesto door gegaan. Daar zat ook al een blaadje daslook en wat brandnetel in. Extra is dus pakweg een teentje knoflook en wat pijnboompitten die in de pesto verwerkt zijn.


22 april 2015
Het is even een minuut of twintig plukken in de tuin; bijkomstige zaak is dat de zevenbladakker in de Eetbare Siertuin dan gelijk in toom wordt gehouden.
“Dit is lekker!” zegt mrs. M “Komt het op de site?”
Maar natuurlijk. Het is een ontzettend lekkere, kruidige, volle en tien tegen een ontzettend gezonde risotto.

3 gedachten over “Wilde groenten-risotto”

 1. Maakt het voor het paardebloemblad nog uit hoe oud het blad is? Mag de plant al bloeien , of moet je plukken voor het bloeien ?

  Beantwoorden
  • Op zich maakt het niet uit. Wij geven de voorkeur aan jonge bladeren. Soms snijden we de bladeren af en zetten er een pot over om gebleekt blad te krijgen. Dan is het net een vorm van wilde witlof – barbe de capucin

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering