Vakantie & boeken

Vakantieboeken bedoelen we uiteraard, niet het boeken van de vakantie. Enkele tips voor boeken die misschien wel juist tijdens de vakantie moeten worden gelezen. Van enkele moet onze uitgebreide recensie nog volgen, maar we weten nu al dat het zeker de moeite waard is. Opvallend dat Atlas Contact momenteel zo veel leesbare “groene” boeken uitgeeft. En de boekenprijzen die zij bepaalt eindigen allemaal met 99 cent.

Andere boeken die we nog moeten bespreken zijn tuinboeken en een paar bijzondere kookboeken. Maar die neemt niemand echt mee op vakantie. Dus dat is voor later.

De uitvinder van de natuur

Atlas Contact – ISBN 9789045031170 – € 39,99

Alexander von Humboldt, wie kent hem niet? Nu zijn we de man vergeten, maar in 1869 werd over de gehele wereld zijn honderdjarige sterfdag herdacht. De man heeft zijn naam achtergelaten aan bergen, rivieren, dalen, planten en dieren.
Darwin zou nooit zijn reis op de Beagle hebben gemaakt, als Von Humboldt er niet was geweest. Goethe is tot grote hoogte gestegen en uitgedaagd door Von Humboldt.
Dit is een prachtig boek dat leest als een trein. We hebben het nog niet uit, maar het is al zóóó mooi!

Chapeau voor Andrea Wulf, chapeau voor de vertalers Mariella Duindam, Fennie Steenhuis.

De Volkskrant schreef: ‘Humboldt was Indiana Jones, Stephen Hawking en Floortje Dessing tegelijk.” Daar is geen woord verkeerd aan.


Waarom zijn er zoveel soorten

Atlas Contact – ISBN 9789045031415 – € 21,99

We hebben nog maar slechts een paar hoofdstukken uit dit boek gelezen, maar een ding is meteen helder: het gaat om de biodiversiteit. De titel van het boek verklaart voldoende.

Schilthuizen schrijft helder en legt begrijpelijk uit uh… ja, waarom er zoveel soorten zijn. Veelal aan de hand van eigen ervaringen. Het begint dan ook in de achtertuin van zijn toenmalige huis op Borneo
En we gaan verder de wereld over. Soort zoekt soort, soort eet soort. We volgen voedselketens in oerwouden en onder water. 
Tegelijk wordt duidelijk wat milieuverstoring kan aanrichten. 


Zijn we slim genoeg
Atlas Contact – ISBN 9789045028583 – € 24,99

Frans de Waal is inmiddels een tv-persoonlijkheid. En een met een vet Amerikaans accent, omdat hij daar sinds 1981 vertoeft. Hij onderzoekt dieren en is met name bekend vanwege de apen.

Het boek ligt klaar om te lezen; de titel spreekt ons zeer aan. Alleen al simpel vanwege het feit dat we zelf dieren hebben en merken hoe zij handelen, problemen oplossen en anticiperen op ons mensengedrag.

In principe nemen we nooit flaptekst over, maar uitzonderingen bevestigen de regel: “Kan een octopus gereedschap gebruiken? Weten chimpansees wat eerlijk is? Kan een vogel raden wat een andere vogel weet? Voelen ratten empathie met hun vrienden? Niet zo lang geleden zou het antwoord op al deze vragen ‘Nee’ geweest zijn, maar nu zijn we er niet meer zo zeker van.

Wat is het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie, en vooral: hoe komen we daarachter? Het zijn vragen die Frans de Waal al zijn hele carrière bezighouden. In dit boek maakt hij de balans op.


Dit is mijn hof

De Bezige Bij – ISBN 9789023493211 – € 19,90

We hebben Dit is mijn Hof bijna uit. We zijn er door gegrepen. Het is een familierelaas, het is een aanklacht en het is zeker weten ontzettend meeslepend geschreven.
Iedereen in Nederland heeft de laatste jaren wel iets in het nieuws over de Hedwigepolder  gehoord. Het gaat om de zuid- of linker oever van de Schelde, in het hoekje rechtsonder waar Zeeuws-Vlaanderen (NL) – Waasland/Antwerpen (BE) raakt. Omdat de monding van de rivier is uitgediept ten behoeve van de Antwerpse haven wordt in België en Nederland aan natuurcompensatie gedaan. Polders moeten worden teruggegeven aan de natuur.

Chris De Stoop komt uit daarvandaan. Hij heeft een pakkende woordkeus en schrijft gedreven over zijn jeugd en het heden. Hoe de mensen daar samen leefden en betrekkelijk kleinschalig boerden. Hoe de Antwerpse haven enerzijds oprukt en anderzijds dat zij, die al generaties in de polders wonen en werken, moeten verhuizen omwille van de natuur. Welke natuur? Het ene lijkt te worden geofferd voor het andere. De regels en de procedures. 
Historische boerderijen worden afgebroken. Al lezende ontstaat er een beeld van waanzin. Natuurbeheerders protesteerden eerst samen met de boeren, maar staan nu zij aan zij met de havenbaronnen. Tegen de inwoners.


Plaats een reactie