Reclaim the Seeds

Reclaim the seedsOp 10 en 11 maart organiseert ASEED Europe een bijzondere zadenruilbeurs in Amsterdam; een overdekte zadenmarkt met kramen waar diverse, traditionele en biologische landbouwzaden kunnen worden verkocht,geruild of weggegeven.

Particulieren, (volks-)tuinders, zadeninitiatieven, collectieven en biologische veredelaars doen mee. Daarnaast is er uitgebreid informatief programma met praktische en theoretische workshops en een non-stop filmprogramma rond het thema zaden en duurzame landbouw.

Wanneer

 

10 en 11 maart 2012

Waar

 

Plantage Doklaan 8-12, 1018 CM  Amsterdam (nabij Artis en Hortus Botanicus, circa 10 min. gaan van het Centraal Station)

Entree

 

Gratis

Stand? Kraam?

 

Belangstellenden voor een hele (4m breed), halve of kwart marktkraam kunnen zich aanmelden via elly@aseed.net

Website

 

www.reclaimtheseeds.nl

Aan het eind van de zaterdagmiddag is er een paneldebat met als thema 'De toekomst van ons zaadgoed'. De dag wordt feestelijke afgesloten met eten, drinken en muziek. [MM: uiteraard]

Op zondag 11 maart wordt de beurs voortgezet met lokale buitenactiviteiten rond zadensoevereiniteit.

 

Reclaim the Seeds – Bevrijd ons zaaigoed

seed-to-seed[1] "Waarom heet het Reclaim the Seeds als je aan het einde spreekt van 'een Nederlandse zadenbeurs'," mailde ik aan Iris van Alebeek, die mij de uitnodiging zond.

Ze antwoordde: "We vonden de term reclaim een duidelijke uitdrukking voor wat we willen, in het Nederlands krijg je woorden als herneem uw zaden, of iets dergelijks wat niet zo krachtig en mooi klinkt."

Daarin moest ik haar, weliswaar met tegenzin, in gelijk geven. Ik ben voor Nederlands, maar als het verwrongen taalgebruik wordt, moet je uitwijken. Maar wat zie ik: De in Brussel georganiseerde zadenbeurs, die als voorbeeld voor deze Nederlandse geldt (zie onderaan), heet Bevrijd ons zaaigoed! Dat vinden we wel hartverwarmend klinken.

 

Duurzaamheid. Wees eens eerlijk?

https://watkokenwevandaag.files.wordpress.com/2011/11/haricots-verts.jpg?w=300&h=225

We praten allemaal over duurzaamheid, maar wat doen we zelf? Het doel van de beurs is de biodiversiteit (van voedselgewassen) in stand te houden en aandacht te schenken aan het enorm rijke pallet aan soorten. Want voor u het weet eet u alleen nog rechte, smakeloze, 15 cm lange sperziebonen (die zo makkelijk automatisch te verwerken zijn) of weet u niet beter of de wortel is oranje. De zaadindustrie richt zich op gentech, resistente gewassen (niet tegen ziekten, maar tegen bestrijdingsmiddelen, zoals Roundup. Die heten heel eufemistisch Roundup Ready…) en geeft niet om historie. Het bewaren en vertroetelen van historische gewassen – genetische bronnen – is echter van eminent belang.

Reclaim the seeds - Roundup.jpg

 

https://si0.twimg.com/profile_images/1384491882/logo_a.gif

ASEED Europe (Action for Solidarity, Equality, Environment and Diversity) is een actiebeweging. Ze is 1991 door jongeren opgericht in reactie op de VN-milieutop in Rio de Janeiro. Doel is meer samenwerking te creëren tussen jongerenorganisaties die zich wereldwijd inzetten voor een beter milieu en sociale gerechtigheid. Er zijn regionale organisaties gevormd in Europa, Azië, Noord-Amerika, Afrika, Latijns-Amerika en Japan. Elke organisatie organiseert eigen activiteiten en kent een eigen manier van werken.

De tijd is rijp

ASEED Europe schrijft: "Inspiratie voor deze Nederlandse beurs deden we op bij de internationale zadenbeurs voorjaar 2011 in Brussel. De deelnemers waren particuliere en professionele biotuinders, veredelaars als het Franse Kokopelli, maar ook vertegenwoordigers van lokale 'seedsavers'  initiatieven als Seedy Sunday uit Engeland. En ook hier waren  workshops en discussies over politieke ontwikkelingen en  actiecampagnes. Op de website van het Seed Sovereignty netwerk is een uitgebreid verslag van deze dag te vinden. Ook is op deze site veel achtergrondinformatie over het onderwerp te vinden.

De tijd is rijp voor een Nederlandse zadenbeurs, een gelegenheid om  tot vruchtbare samenwerking te komen."

Plaats een reactie