RHS The Garden over radijsjes

In het meinummer van The Garden is er ditmaal aandacht voor radijs. Wat zijn aanbevelenswaardige rassen.

The Garden is het maandblad van de Royal Horticultural Society. Iedere maand is er wel iets over een groente te lezen. Meestal gekoppeld aan een test, die al dan niet leidt tot een aanbeveling.

Award of Garden Merrit

De aanbeveling heet AGM en dat staat voor The Award of Garden Merrit. De laatste keer dat de RHS radijs testte in haar tuin in Wisley was 2008. Goede radijsrassen bleken – ook uit testst in 2002, die in 2008 werden herbevestigd: Amethyst, Celesta, Cherry Belle, French Breakfast 2 en 3, Lucia, Ping Pong, Pink Beauty, Rougette, Rudi, Rudolph, Saxa 2, Short Top Forcing, Zlata

The Garden mei 2012 - radijs pagina groot[Klik op de afbeelding voor een vergóóóóóóting.]

Het artikel in The Garden is dit keer minder uitgebreid dan anders. Het bespreekt kort de teelt van radijs en de geschiedenis. Uitgebreider kunt u dat bij ons vinden.

Candela di Fuoco

Dat is ook een ras. Het betekent iets als kaarsenvlam dan wel vlam van de kaars. We hadden het zaad ooit gekregen of misschien zelfs wel gekocht. Dit vroege voorjaar hebben we het gezaaid.

Terwijl we Rudolph (rood en rond) oogstten, trokken we ook een kaarsenvlam uit de grond. Het loof was groter dan dat van Rudolph, dus daar moest wel een flinke rode peen onder zitten. Dachten we. Het was een scharminkelig sliertje.

Twijfel. "Doen we iets verkeerd? Heeft het meer tijd nodig?"

Tot we de pagina in The Garden zagen. De lange spriet in het midden is Candela di Fuoco.

Na het lezen van het stuk in The Garden, zijn we subiet naar buiten gerend en trokken wat radijs uit de grond. Zie hier de fotogenieke oogst. Twee maal Rudolph, en drie Candela di Fuoco. U ziet ook het verschil in loof – er lijkt een relatie met de wortellengte. (Zou het dan toch waar zij, wat men zegt van bomen: dat de kruin vergelijkbaar is met het wortelstelsel onder de grond?)
De rechter candela begint behapbaar te worden.

Dus Candela di Fuoco heeft langere groeitijd nodig. Dat staat al vast.

 

Plaats een reactie