Schorseneren met ham is een ovenschotel van stukjes schorseneer in een hamsaus, onder een dek van geraspte kaas. Dat klinkt niet alleen lekker, het is ook lekker!
- 1 kg schorseneren, geschild, in kleine stukken van 2 à 3 cm
- 200 gr plakken gekookte achterham
- 250 ml room
- 100 gr kaas, geraspt
- 4-8 eetl groentebouillon
- bosje peterselie (platte, fijngesneden/-gehakt)
- boter of ghee
- peper uit de molen en zout
- 2 st tenen knoflook, kwartier voor verhitten geperst of gehakt
- 2 st sjalotten, gesnipperd
-
Kook de stukjes schorseneer beetgaar. Ze mogen niet te zacht zijn. Giet af en laat uitlekken.
-
Verwarm de oven voor op 200℃
-
Snijd de gekookte ham in reepjes en bak ze zachtjes, met de sjalotsnippers en knfolook, in een koekenpan met een klontje boter. Blus af met de room en breng op smaak met groentebouillon, zout en peper.
-
Meng de peterselie door de saus.
-
Neem een ovenschaal. Leg de schorseneren erin. Giet de hamsaus erover en bestrooi met de kaas.
-
Bak ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
1 april 2024
We hebben de grap nog niet kunnen ontdekken, of het moet die Franse tuinder zijn die met een nieuw tomatenras kwam, blauw-paarse vruchten, naar hun zeggen ingekruiste genen van pruimen en bramen. Maar er liggen nog flink wat schorseneren in de koelkast. Voor eerste Paasdag, toen we veel bezoek hadden, hadden we een kleine gekookte ham gekocht (Livar), om zelf plakken te snijden. Maar genoeg ham over. Ham en schorseneren: we hebben dit recept van een Duitse site geplukt en verrijkt met knoflook en sjalotten. Het geheel was zeer smakelijk. Maar wat wil je. In elk geval geen pasta of aardappel erbij nodig.