Velt telt het 2000ste lid in Nederland

velt 2000ste lid - ons huisVelt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, kent de laatste jaren een enorme groei in Nederland. De van oorsprong Belgische vereniging telde in 2010 zo’n 1100 Nederlandse leden, eind vorige maand werd de kaap van 2000 overschreden. Ook in Vlaanderen, waar zo wat 12.600 leden zijn aangesloten, is een groei duidelijk merkbaar.


We kregen dit persbericht toegestuurd en als trouw Velt-lid plaatsen we het dan ook op onze site. Er zijn veel redenen om lid te worden van Velt: 

  • om in de lokale afdelingen contact te hebben met gelijkgestemden en voorbeeld informatie uit te wisselen
  • vanwege het tweemaandelijkse blad Seizoenen, met veel informatie en activiteiten (bij andere afdelingen, waar je dan ook heen kan)
  • collectieve inkoop van zaden en (dus) korting
  • vanwege de retegoeie boeken die ze uitbrengen, zoals Handboek Ecologisch Tuinieren of het Kippenboek of het haast encyclopedische biologische kookboek. Daar krijg je als lid een leuke korting op.
  • en er zijn nog wel meer redenen te noemen…. niet in de laatste plaats: verbeter de wereld en begin bij jezelf: wordt lid! (Tweeduizendste kan niet meer, vijfentwintighonderste moet wel kunnen binnen enkele dagen.)

 

Oude BRT-serie

Velt telt 200ste lid
Dit is ‘m. De gelukkige tuinman.

Het tweeduizendste Nederlandse Velt-lid is Kees van Eijk uit Utrecht. Hij en zijn vrouw worden op 9 mei in de bloemetjes gezet tijdens de Nederlandse ledenbijeenkomst in Amersfoort. Op de vraag hoe hij bij Velt terechtkwam, antwoordt Kees:

“Dit kwam eigenlijk door de BRT-serie die indertijd op zaterdag werd uitgezonden. Ergens eind jaren tachtig, begin negentig van de vorige eeuw. Ik had al heel lang de wens om een moestuin te beginnen, maar in de jaren tachtig waren er lange wachttijden [voor een volkstuin, MergenMetz]. Totdat ik onverwacht een tuin kon overnemen van de schoonvader van mijn broer. Dat heb ik toen meteen gedaan, de eerste jaren nog samen met mijn vader.

Vol verwachting stond ik ineens in mijn ‘eigen’ tuin, maar ik realiseerde me dat ik eigenlijk helemaal niets wist over moestuinieren. Het enige wat voor mij als een paal boven water stond, was dat ik geen gif in mijn tuin wilde gebruiken en geen kunstmest. Tuinieren met de gifspuit kan iedereen.

Tuinieren met een gifspuit kan iedereen

Het toeval wilde dat er een serie op de Belgische televisie zou beginnen over ecologisch tuinieren. Daar moest ik naar kijken, natuurlijk! De serie bleek een samenwerkingsverband te zijn tussen de BRT en een Belgische vereniging, genaamd Velt. Ik heb geen aflevering gemist en ik heb ook het boekje besteld dat in deze serie werd getoond. Bovendien heb ik me toen aangemeld als lid van Velt. Wat later heb ik ook het grote boek besteld. Dat heb ik zo’n beetje “verslonden”. Toen de serie was afgelopen, kon je alle afleveringen op video bestellen en je raadt het al… dat heb ik dus ook gedaan.

Opnieuw lid geworden

Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds heel leuk om deze video’s te bekijken. Sterker nog, ik ben er compleet aan verslaafd! Mijn lidmaatschap van Velt is, laten we zeggen door omstandigheden, een tijdlang onderbroken geweest. Dit vond ik eigenlijk toch wel een gemis. Enkele weken geleden heb ik mij uiteindelijk weer opnieuw aangemeld als lid. Een moestuin heb ik al twee of drie jaar niet meer, omdat het perceel werd verkocht. Ik zoek nog een nieuwe tuin, maar er zijn ook nu weer wachtlijsten. Maar het begin is er, ik ben weer lid van Velt!”

Velt telt 200ste lid - breed

Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en promoot al meer dan 40 jaar gezond leven op het ritme van de seizoenen. En dit met respect voor de natuur. Dit jaar wil Velt haar naamsbekendheid in Nederland vergroten door docenten op te leiden en een cursus te ontwikkelen voor ‘ecologisch moestuinieren met hart en oog voor de natuur’. Verder zetten 59 ecologische tuinen in Nederland hun deuren open tijdens de Velt-ecotuindagen van 6 en 7 juni.

Plaats een reactie