Viswijzer 2010-2011

We zijn er dit keer wat laat bij om de viswijzer onder uw aandacht te brengen. Maar beter laat dan nooit. Of misschien had u er al kennis van genomen. Gaat het beter ten opzichte van 2009-2010? We denken van wel.

Download de viswijzer 2010-2011 bij Goedevis, het WNF of gewoon hier.

Veranderingen in een oogopslag

https://www.foodya.de/_img/news/das_fischsiegel_msc_-_marine_stewardship_council.jpgEr is meer MSC-vis bijgekomen. Dat is allemaal oké. Verantwoord gevangen. Mits het leverbaar is, natuurlijk. Kijken we even niet naar dit label, dan ziet de visserij er anders uit.

Schelvis – bijna een vergeten vis – is uit de gevarenzone. Tilapia, voor ons toch nog een dubieuze vis, schijnt uit Nederland en "alle landen biologisch" nu verantwoord te zijn. Maar ja, pangasius. Panga. Die is een prima keus, mits het uit Vietnam komt en biologisch is. Doch vorig jaar nog verschenen er berichten over de grote vervuiling van de Mekong-delta, mede dankzij de pangakwekerij en -vangst. (Lees dit hier over uit het Belgische De Morgen).

 

https://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/17/4/7/media_l_3578572.jpg?20100205195014Van de tonijnen is alleen de witte tonijn, de albacore geheten, uit de Stille Oceaan verantwoord. De rest zouden we toch maar links laten liggen.
Zalm, alleen de uit Alaska afkomstige zalmen – houdt dit in dat de kweekzalm in de Noorse fjorden (Hollands Glorie met Nutreco) in de ban is, of is ze niet meegenomen in de nieuwe viswijzer?
Victoriabaars kan weer. Mits uit Tanzania en met het merk Naturland.
Zwaardvis, tja, weer zoiets lekkers: alleen goed als ze in de noordwestelijke Atlantische Oceaan, dus bij Canada, is gevangen.

Wijting

Wijting? Wie eet er nog wijting? Heerlijk. Maar in 2009/2010 stond deze bij 'liever niet' en in de nieuwe viswijzer is ze verdwenen. Is de wijting overbevist en uitgestorven? Of wordt het gewoonweg te weinig in Nederland gegeten?

Harder

Die is goed. Het is een brakwatervis. Eigenlijk te weinig gegeten in Nederland en daarom nog steeds verantwoord. Als harder gerookt wordt, is het misschien lekkerder dan de makreel. Maar ook op andere wijzen bereid is het een geweldige vis. Bijna een meter lang.

Niet eten in 2011

Dus los van de MSC-gelabelde visvangst, zitten in de ban: Bijna alle tonijn. Panga/pangasius. Tong, en tong uit de Noordzee welteverstaan, is gedaald van prima keus naar tweede keus. Er wordt geen andere tong vermeld, dus geen tong dit jaar alstublieft. Net als tongschar.
Geen zalmforel eten. Geen zeewolf. Geen heilbot, geen zeeduivel, geen haring, geen heek. En geen garnalen! (Behalve dus MSC.)

Plaats een reactie