In TROS Radar werd uitgebreid aandacht besteed aan de Groente & Fruit-wijzer van Milieudefensie. Het komt erop neer dat we denken dat groente en fruit eten gezond is, maar dat er ook heel veel gifstoffen in voorkomen. Niet alleen op de schil, maar door en door. Dat heeft nadelige gevolgen voor het ongeboren kind en jonge kinderen.
Milieudefensie heeft deze gegevens nu wel (tweede helft 2006) en daaruit blijkt dat met enige regelmaat de gifgrens wordt overschreden.
Koop Neerland's waar
In het televisieprogramma zei de woordvoerder van Milieudefensie dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen goed zijn. Dat is logisch. De laatste decennia is hard gewerkt aan biologische bestrijding in kassen. Sluipwespen doen bijvoorbeeld hun werk in afgesloten omgevingen. Verder is natuurlijk biologisch geteelde groente altijd gezond.
Wie ooit in het zuiden van Spanje is geweest, ziet dat er veel in de open lucht wordt verbouwd of in (gescheurde) plastic tunnels. Het is logisch dat in zulke warme en open omgevingen veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dat kan niet anders, als je tenminste veel-voor-weinig wilt produceren.
Deze dagen liggen de groenteschappen vol met Spaanse paprika's en aubergines. Het vreemde is, aldus de woordvoerder van Milieudefensie, dat Nederland ook nog steeds paprika's produceert. Maar deze schone(re) gaan naar Duitsland, waar de supermarkten onderling hebben afgesproken om de gifgrens scherper te stellen dan de Duitse wettelijke norm.
Koop seizoensgroenten
Het is eigenlijk onzin om in de winter producten als paprika's, aubergines, courgettes, kropsla, peultjes, sperziebonen enzovoorts te eten. Terwijl er zoveel goede wintergroenten zijn als kolen (spruitjes, boerenkool, koolraap, cavolo nero, zuurkool), pastinaken, wortel, bieten, knolselderij, aardperen, schorseneren & haverwortel, witlof, veldsla, zuurkool, gedroogde bonen, groenlof, enzovoorts.
Het eten van seizoensgroenten is ook leuk omdat je telkens weer verlangt naar de komende smaken. En bedenk, de niet-zomerse tijd duurt grofweg van november tot maart, dat zijn maar vier maanden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nadelige gevolgen voor ons milieu als gevolg van het transport uit verre landen.