Tagliatelle ai funghi misti

Oftewel: tagliatelle met gemende paddestoelen

bron: NRC 2007 (Florine Boucher)
250 gr gemengde wilde paddestoelen; 4 eetl olijfolie; 1 sjalot, fijngesneden; 2 eetl peterselie, zeer fijn gesneden; 400 gr pruimtomaten, uit blik, 375 gr eiertagliatelle, droge vorm, 10 blaadjes verse basilicum, in stukjes gescheurd, peper & zout; optioneel: Parmezaanse kaas.

Maak de paddestoelen schoon, door met een zacht borsteltje zand e.d. eraf te borstelen.[1] Als u shiitakes hebt, ook de taaie steeltjes verwijderen. Snijd de paddestoelen in handzame stukjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en smoor hierin de sjalot met de peterselie, totdat de sjalot glazig is geworden. Niet laten kleuren. Zet ondertussen de staafmixer in het blik tomaten en pureer dat.
Doe de paddestoelen bij de sjalot. Voeg wat zout toe en bak ze gedurende een minuut of acht op vrij laag vuur (duur is afhankelijk van de gekozen soorten paddestoelen).
Voeg de tomatenpulp toe. Kook het geheel gedurende een minuut of tien, tot het een lobbige saus is geworden. Breng op smaak met peper & zout.
Tagliatelle koken. Afgieten en de nog natte pasta door de saus roeren. Opdienen met evt. wat geraspte kaas erover. (Is niet echt nodig.)

11 mei 2009
Mrs. M moet vroeg eten. Nu er weer peterselie in de moestuin staat en zowaar plukbare basilicum, dit recept opgeduikeld.
Snel, makkelijk en lekker.
Kennelijk staat het al twee jaar en heb ik het nooit eerder gemaakt. Aan de andere kant: het lijkt wel wat op spaghetti alla carrettiera.

OPMERKINGEN
1.   De blaadjes basilicum….? Of het was ook in het originele recept vergeten, of ik heb vergeten het over te nemen. Enfin, op het laatst door de saus geroerd, als het vuur al uit is.
2.   U kunt de tomaten ook tussen de vingers fijn knijpen.

 

[1] Er is een wet die zegt dat je paddestoelen niet mag wassen. Ik heb topkoks "onzin" horen zeggen en het wel zien doen. Dus ik nie weet nie en we volgen de aanwijzingen van mevrouw Boucher

Plaats een reactie