Wie on tie-vie [5] & [6]

Wie on tie-vie 5 6 De VolkskrantDe bonte bentheimers die in Oosterbeek de Japanse duizendknoop bestrijden zijn weer uitgebreid in het nieuws. Dat is pech voor de vegetariërs onder ons, want zomertijd is niet langer komkommertijd. We delen graag een uitgebreid artikel in de Volkskrant, een reportage bij Een Vandaag en op TV Gelderland. En nog iets in dagblad De Gelderlander.

de Volkskrant

Op donderdag 23 juli 2015 verscheen van de hand van Rik Nijland een paginagroot artikel in de Volkskrant, met zelfs een aankondiging op de voorpagina (bekijk hier de PDF). Nijland had ook contact gezocht met Stichting Probos, die in opdracht van de nVWA het officiële programma met experimenten ter bestrijding van de japanse duizendknoop uitvoert (lees hier wat dat inhoudt).


Renkum en ons eten op de kaart

Vrijdag 24 juli was een drukke dag. Om 10:00 uur zou Jitske Jonkman van Trigger Films langs komen om ons in onze tuinen bij zomer te filmen, om 12:30 uur kwam Een Vandaag opnamen maken bij de bonte bentheimers in Oosterbeek en om 14:00 uur hetzelfde maar dan TV Gelderland.
Het is erg leuk en dankbaar om te doen. We zetten niet alleen onze fraaie Gemeente Renkum (Zes Dorpen in het Groen: Oosterbeek, Renkum, Wolfheze, Doorwerth, Heelsum en Heveadorp) ietwat meer op de kaart, maar ook de milieuvriendelijke bestrijding van invasieve planten, hoe varkens op natuurlijke wijze leven: rennen, wroeten, eten, slapen, zoelen en zonnebaden. En niet in de laatste plaats, dat men kan zien waar ons eten vandaan komt. Want over het algemeen zijn de bronnen van worst, speklappen, fricandeau etcetera veilig opgeborgen in de intensieve houderij.

Wie on tie-vie [5]: bekijk het item op Een Vandaag

Klik op de afbeelding. De link naar Een Vandaag kan, bij gebruik van de browser Microsoft Explorer niet werken. Bij Google Chrome wel. Waarom de een wel en de ander niet, is vooralsnog niet duidelijk.

Wie on tie-vie 5 6 Een Vandaag


Wie on tie-vie [6]: bekijk het item op TV Gelderland

Wie on tie-vie 5 6 TV Gelderland Jan Oldenburger


Slacht: Een emotionele kwestie

Wie on tie-vie 5 6 SchriftjeOok het regionale dagblad De Gelderlander besteedde aandacht aan de dieren. Bij hen lag de focus op een schriftje dat kinderen op de bank bij de dieren hadden gelegd.
Er staan diverse oproepen tegen de slacht in, en enkele reacties van hen die vinden dat ze toch echt wel moeten worden geslacht. Een vooral emotionele kwestie omdat men aan de dieren gehecht is geraakt.

Om een ras in stand te houden is nu eenmaal slacht nodig. Dat is ook het standpunt van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (varkens, koeien, paarden, honden – alle gedomesticeerde dieren vallen onder de noemer ‘huisdier’). Je kunt nu eenmaal de dieren zich  niet ongebreideld laten vermenigvuldigen (varkens werpen 3 x in 2 jaar een stuk of tien biggen per keer en ze worden 15 jaar oud) of, het tegendeel, hun voortplantingsbehoefte ontzeggen. Vernieuwing van de genenpoel is noodzakelijk. Zeker bij zeldzame rassen.
Aan de andere kant maakt weten wat (welk dier) je eet, ons heel bewust van ons voedsel en zal een dier ook met meer respect worden behandeld en gegeten. En vermoedelijk minder vlees, maar wel beter.

Plaats een reactie