Omroep Gelderland is onder de titel Kluiven met Kleijs een mooie serie begonnen over eten. Lokaal, Gelders – maar het had net zo goed in heel Nederland kunnen zijn. Dus ook voor niet-Gelderlanders het kijken waard. En het moet gezegd: professioneel gemaakt en mooi gemonteerd.
Confrontatie met 100 jaar geleden
Als eerste in de eerste aflevering (op 1 oktober) – uiteraard na de hoofdrolspeler en presentator Rob Kleijs – wordt een kijkje genomen in onze moestuin. De opnames vonden plaats op 2 juli 2014, drie maanden geleden. Van de beelden die die ochtend zijn gemaakt, is (uiteraard) veel niet in het programma gekomen. Maar gelukkig wel de confrontatie met honderd jaar geleden. Ik haal wat oude kookboeken aan. Een vegetarisch kookboek uit 1912 meen ik, en een van rond 1930. Dan zie je hoe ons groentenaanbod is verschraald; industriële verwerking is maatgevend. De snijbiet kennen niet-moestuiniers niet meer en molsla is nu onderdeel van de hype wildplukken.
Koken met Nel
Het is voor ons als groentenfundamentalisten een hele eer om in dit mooie programma samen met andere bevlogen mensen te zien te zijn. Zoals slakkenkweker Lennard ter Hall, Chris en Marjanne Borren en hun haantjes, fermenterende Christian Weij en last but not least Nel Schellekens van De Gulle Waard. Nel heeft op de website van het programma een eigen rubriek: Koken met Nel.
De uitzending van 1 oktober
Na ca. 1:20 minuut zijn alle leaders, intro’s en dergelijke voorbij. En dan …..
Hier in Californië ligt molsla, paardebloemblad, in grote bossen in de supermarkt. Whole Foods weliswaar, maar toch..
Amazing! We hebben toch een ander beeld van de VS 😉