Regenzuil

We hebben veel kuipplanten, die staan 's zomers om het huis. Dit Pinksterweekeinde zijn ze naar buiten gegaan. En hoe handig blijkt de nieuwe regenzuil.

We hebben (te veel planten) drie kleuren brugmansia, solanum, twee kleuren acnistus australis, twee olijven, granaatappel, een enorme strelitzia, oleanders, abutilon, citroenboompje en boomtomaten. En twee soorten agave. En echium fastuosum (vier, uit zaad) en enkele palmen en een banaan en….. te veel om op te noemen.

Dat moet nog een lemma op onze website worden: kuipplanten. Dus we gaan er nu niet te diep op in.

Ze zetten het op een zuipen

Regenzuil. Eind vorig jaar dachten we er aan. We aarzelden. Mooi ding. Esthetisch verantwoord. Heeft een prijskaartje. Maar dan wel weer gebruik van regenwater in plaats van kraanwater. En zomers zuipen de kuipplanten water. Dagelijks vele liters per stuk. Misschien wel honderd liter totaal op een zonovergoten dag. Met regenachtige dagen natuurlijk minder, maar ook dan moeten bepaalde planten water krijgen, omdat hun bladerdek als dak over de pot fungeert.

Kalkvrij water

Een regenzuil bespaart dus niet alleen water, maar levert ook veel kalkvrij water. Kijk, dat is een bijkomend groot voordeel. Niet alleen voor planten, maar ook om, in streken met kalkrijk leidingwater, streeploos de ramen van huis en auto te wassen.

Redelijke waterdruk

Onderaan de zuil is een kraan gemonteerd. Door de zuil is er een redelijke waterdruk. De kolom water drukt immers naar benee. En u weet: 1 liter water = 1 kg, dus ga maar na.

Wij hebben een tuinslag met broeskop erop aangesloten. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon een gieter of emmer vullen.

 

En onder de kraan, vlak boven de bodem, is een plug. Als de serieuze nachtvorsten zich aankondigen, laat u de zuil leeglopen. Want bij minus twintig, zoals afgelopen winter, dan uh…. barst ie uit zijn voegen, vrezen we.

Milieu

Gebruik van regenwater in plaats van leidingwater is beter voor het milieu.
De regenzuil is van kunststof. Maar tegenwoordig wordt dat gerecycled en dit ding gaat heel lang mee.
Er gaat 400 liter in een zuil. Het is verbazingwekkend hoe "weinig" regen nodig is om het ding te vullen. (Voorbeeld: bij onze tuinkas van 2 x 3 meter hebben we een kubieke-metertank. Die wordt gevuld door de twee kleine dakgootjes van de kas. Die tank is nooit leeg.)

De prijs van een kubieke meter water ligt tussen de € 0,88 en € 1,50 (2011). Zuinige berekening: als we gemiddeld per dag tussen eind mei en eind oktober (dan gaan de planten weer naar binnen) 30 liter per dag gebruiken, dan is dat 150 dagen x 30 liter = 4 ½ m3 water = € 4,50 – € 6,00.
Als we die 150 dagen 100 liter per dag gebruiken is dat € 15 – € 22,50 euro.
Als we, zo lang het niet ernstig vriest, water uit de regenzuil gebruiken, dus pakweg twee maanden per jaar niet, dan wordt de zuil 250 dagen per jaar benut.
 

Ons eigen voorbeeld

toelichting

# dagen

liters

m3

hoogzomers

90

100

9

voor en na

80

30

2,4

winter

60

1

0,1

opwarming

135

6

0,8

Het totale verbruik zal iets van 12½ m3 per jaar zijn. Dat is een besparing van pakweg € 15 per jaar. De zuil kost € 269 dus is in 17 jaar terugverdiend. Bij gelijkblijvende waterprijs!

Wij denken dat, in ons geval, de regenzuil in tien jaar is terugverdiend. Dat heet een duurzame investering. En het is ook nog eens design, dat we tegen ons huis plaatsten.

Brugmansia - wit.jpg

 

bleom 320x450.jpg

Maar leidingwater wordt fors duurder

1) De (EU) politiek maakt zich op voor water. Na energiebesparing en groene stroom, wordt de komende tijd gefocust op leidingwater. Een te behalen besparing van 40% wordt genoemd. Dat wordt niet alleen met woorden bereikt…..

2) Niet alleen vanwege het bovenstaande of het Lenteakkoord (126 miljoen euro begroot), maar schoon drinkwater gaat de komende jaren om de volgende redenen (ook) veel duurder worden: Leidingen zijn aan vervanging toe en betere, dus duurdere, zuivering is noodzakelijk. Vanwege bodemvervuiling (o.a. mest) en medicijnenafval: niet alleen de overgebleven pillen die onverhoopt door de wc worden gespoeld, maar u plast en poept uw medicijnen ook uit.

Meer informatie

Regenzuil
Kilian Water

Toelichting

In de winter drinken kuipplanten weinig tot niets. Eind februari begint de opwarming en lopen de planten uit c.q. beginnen weer tekenen van groei te vertonen. Ze krijgen dan niet meteen sloten water, maar voldoende om te groeien. In februari/maart nog weinig, maar de maanden erna wordt het meer. Het kan zelfs meer zijn dan wanneer ze buiten staan, omdat de kas of serre erg warm kan worden.
In het voor- en naseizoen dat de kuipplanten buiten staan is de zon lager en/of door luchtstromingen minder warm. Dan verdampen ze ook minder.

Plaats een reactie