Bonte Bentheimer-biggen geboren

's Morgens begon zeug Janneke haar nest te maken. Dat is een teken; dan duurt het nog een uur of zes. En inderdaad, rond half vier 's middags werden de eerste biggen geboren. Totaal zeven. 

Toen Karel naar Buitengewone Varkens vertrok (lees dit) is zijn broer Koos bij onze twee zeugen Jet en Janneke geplaatst. Kort erna was Jet berig en een weekje later Janneke. Jet heeft de man tot op heden van zich af geschud; Janneke was vrij snel niet meer berig, dus drachtig. 

Een zeug is ongeveer een week berig. Wanneer de dekking gebeurt, weet je vaak niet. Zeker als ze bij elkaar vrij rondlopen – de natuurlijke dekking -, ben je er niet altijd bij. De draagtijd is drie maanden, drie weken en drie dagen. We berekenden de vermoedelijke bevallingsdatum op 17/18 mei. Behalve een zichtbaar drachtige zeug die zich steeds meer amechtig voortbewoog, gebeurde er niets. Het werd vier dagen later. De warmste 22 mei ooit. Het was buiten 29 graden in de schaduw (op nokhoogte van het huis; negen meter).

Bekijk het filmpje van de eerste drie biggen, nog nat achter de oren. Rondkrabbelend bij Janneke haar achterlijf – "Waar vinden we de tepels?"

 

Ingemetseld

Bonte Bentheimer-biggen geboren - Janneke ingemetseld (Custom)In een moordend tempo sjouwde Janneke allerlei takken, hooi, stro en zelfs een verweerde volleybal naar het hok. Ze metselde vervolgens de ingang dicht. Alleen met haar snuit stak ze naar buiten.

Om 18:12 uur hielden we het erop: slechts vier biggen. We hadden ook iets dat we als nageboorte betitelden gezien. Enfin, niet gek voor een eerste keer en een al wat oudere zeug. 

Een van de biggen was zeer klein. Ze had moeite de weg naar de spenen te vinden. We hebben haar aangelegd, maar desalniettemin vond ze geen speen en keerde ze zich om.

Bonte Bentheimer-biggen geboren - zes biggen (Custom)Geen vier maar zeven

Later op de avond zei mrs. M: "Ik keek net, en volgens mij zijn het er nu zes of zeven."

Zes biggen. Vanmorgen. Een zevende vonden we later, toen Janneke eens een uitstapje maakte om te gaan eten. Het biggetje lag achterin. Dood. Het zwakke biggetje.
Bonte Bentheimer-biggen geboren - Janneke in hok (Custom)Zo lag Janneke er vanmorgen vroeg bij. Met de biggen aan haar spenen. (De takkenwal aan de binnenzijde van de ingang hadden we al eerder weggenomen.)
Bonte Bentheimer-biggen geboren - biggen naar buiten (Custom)

 

 

 

Binnen vierentwintig uur wordt het eerste zonlicht opgevangen. De biggen kunnen door de opstaande rand niet weg. Ze zijn zo klein dat buizerds ze kunnen pakken en/of ze lopen door de mazen van het hekwerk.

Janneke stapt er overheen.

De biggen worden de eerste weken gevoed door hun moeder.

Koos en Jet houden we nog apart van Janneke en de biggen.

 

 

 

 

 
Koos en Jet denken het ongezien te doen, achter een boom

En wie weet is 22 mei 2012 wel de dag dat ook Jet eindelijk bezwangerd is. Want terwijl wij ons met Janneke en haar biggen bezighielden hielden Koos en Jet zich met elkaar bezig. We weten het over een maand, als ze niet meer berig is.

 

 

 

Plaats een reactie