Aagje en Harm zijn gearriveerd

We hebben weer twee bonte bentheimer landvarkens opgehaald: gelt Aagje en een borg Harm. Met Aagje gaan we fokken.

Hier zijn ze nog tussen hun zussen en balloze broers.

Lijnen

Van varkens worden bloedlijnen bijgehouden. Hoewel niet doorslaggevend, is het globaal handig om inkruising te voorkomen. Maar uiteindelijk gelden, net als bij de mens, de fysieke voorouders. 

We hadden Jet en Janneke (beide van de O-lijn) van de Ouwendorperhoeve (nu vijf jaar geleden) en beren Karel en Koos (K-lijn) als big uit Tiergarten Nordhorn gehaald. Karel is bij buitengewone varkens ondergebracht voor de vleesproductie.
Jet is afgelopen najaar geslacht omdat ze maar niet drachtig werd. Koos x Janneke heeft nakomelingen voortgebracht. Koos liep op een gegeven moment met zijn achterpoot te trekken en gangbare maatregelen hielpen niet. Diagnose: een geblesseerde linker achterheup. Wij mensen kennen iets als kunstheupen. Zo niet voor bonte bentheimers. Koos zou eerst 7 juli worden geslacht, maar dat hebben we uitgesteld omdat Janneke dan een periode alleen zou zijn. Nu zijn Aagje en Harm (H-lijn) er. Ze komen van De Broer in Laren Gld. Koos wordt in oktober omgezet in droge worst.
 
Achter in de pick-up
Gelt en borg

Een zeug die niet eerder heeft geworpen heet een gelt. Een gecastreerd beertje heet een borg. We hebben tot nu toe gefokt voor het ras. Oké, Jet is geslacht, maar dat was niet van meet af aan de opzet. Nu geldt Harm wel dat lot. Oktober 2014. In tegenstelling tot industrievarkens zijn bonte bentheimers na pakweg een jaar op slachtgewicht van 100 à 110 kg.

Meteen op onderzoek in het bos

 
En samen in een veilige kuil duiken. Of ligt dat gewoon heel fijn?

 

 

Iets later maken ze kennis met Koos en Janneke. Door het hek; Koos hapte wel even naar hen.
 
 
 
 
 

Plaats een reactie