Big / Small

Naast de grote zeugen Jet en Janneke hebben we nu twee kleine Bonte Bentheimer beertjes; mannetjes varkens. Ze zijn acht weken oud en komen van Tierpark Nordhorn. We gaan ermee fokken.

nog bij hun broers en zussen

8 en 11. Namen?

En o wat zijn ze klein. Een beetje als een forse teckel; zo groot dan weer wel. Nummer 8 en 11. Namen hebben ze nog niet. Gezien het feit dat hun vader Kalle II is, moeten de namen met een K beginnen. We staan open voor suggesties.


tussen stro, achter in de pick-up

Fokken

We gaan met ze fokken. Om het ras in stand te houden. Onze zeugen Jet en Janneke zijn nu bijna twee jaar oud. Voor een zeug eigenlijk al wat aan de oude kant om gedekt te worden, hoewel ze bij leven en welzijn wel vijftien jaar kunnen worden. Het was niet mogelijk in Nederland een goede beer te vinden en zaad van een beer van de spermabank in Duitsland was ook geen optie. Daar staan Sax en Silo: dat is hun vader c.q. oom.


Dus haalden we twee nieuwe beertjes uit Duitsland. Van de dierentuin in Nordhorn. (Een bezoek waard!)

Inteeltfactor nul.
Nieuw bloed in Nederland.

Zeldzaam ras


De Bonte Bentheimer is sinds april 2010 een door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) erkend zeldzaam Nederlands varkensras. Het enige dat we nog in dit land aan èchte varkens hebben en dan is het nog letterlijk een grensgeval, omdat de oorsprong het Graafschap Bentheim is. Dat is ongeveer de Duitse hap in Nederland, onder Coevorden en boven Twente. Maar er was en is geen IJzeren Gordijn dus de Bonte Bentheimer werd in de voor- en naoorlogse jaren ook in oostelijk Nederland gehouden. Tot het einde van de jaren zeventig, aldus overleveringen.


Bestand:Locator County of Bentheim (1560).svgTwee beertjes?

Ze lopen nu gescheiden van de oudere zeugen. Als we een jong beertje bij “vreemde” oudere zeugen zouden zetten, bestaat er een kans dat het mis gaat. Ze moeten eerst zelf voldoende groot zijn. Dus we hebben het stuk grond gescheiden. En omdat varkens gezelschapsdieren zijn, hebben we twee beertjes genomen. Één van hen mag eind oktober aan het serieuze werk beginnen. Dan gaat het tussenhek open. De ander….. tja, november is slachtmaand of er moet zich een kinderboerderij melden.

Bonte Bentheimers zijn vriendelijke varkens. En in dit geval is hun vader, Kalle II, een heel aardige beer. Dus genetisch gezien moet 8 of 11 ook heel lief en aardig zijn.
bij het voor hen nieuwe hok
8 en 11 ontmoeten Jet en Janneke

 
 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

– moederAnna Lena –
– vader Kalle II –

Plaats een reactie