Jam, gelei, confituur

Wie vruchten plukt, wil jam maken. Of geleien of heuse confituren. Dit praktische boek met de treffende titel Jam Gelei Confituur helpt je op weg, neemt de laatste twijfels weg en zet aan tot nieuwe experimenten.

Het zit ‘m in de eenvoud. We waren aangenaam getroffen toen we dit boek zagen. Helder opgezet, praktisch, weinig geleuter. Het eerste waar je natuurlijk naar zoekt, is of in het boek ook beschreven staat zoals je het zelf al jaren doet. Dat heet bevestiging zoeken. En ja, we zijn bevestigd.


Naast een breed scala aan recepten, bevat het de nodige weetjes en praktische tips. Zoals welke suikers te gebruiken, wat doet zuur, de verschillende potten en flessen worden behandeld (jampotten met schroefdeksel, weckpotten met rubber ringen, beugelsluiters enzovoorts). En natuurlijk het steriliseren.


Als wij een recept voor jam hebben is het eerste wat we doen de hoeveelheid suiker ernstig in twijfel trekken. Gewoonweg omdat vrij veel producten mierzoet zijn. Maar kan je ongestraft minder suiker gebruiken?

Naast de praktische informatie kent het boek een veertigtal recepten, die verdeeld zijn over de seizoenen. Allemaal zeer maakbaar.

Kopen dat boek! Ook als u denkt alles al te weten, want om de prijs hoeft u het niet te laten

Titel Jam, gelei, confituur – en meer lekkers van het seizoen
Van Janine Bruinooge
Uitgever Forte Culinair
ISBN 978 946 2501 652
Verschenen juli 2017
Prijs € 14,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we deze webwinkel aan. Hierin werken drie echte boekhandels samen: De Kler (Leiden e.o,), Kniphorts (Wageningen) en Haasbeek (Alphen a/d Rijn). Dus dan verdient de echte boekhandel ook wat.

Op pagina 26 en 27 staat welk fruit je in welk seizoen kan verwachten. Groenten worden ook genoemd, maar slechts een enkele wordt in de recepten meegenomen. Dan hebben we het over ui, wortel, pompoen maar ook bloemkool, radijs en koolrabi. En rabarber, dat een groente is dat als fruit wordt verwerkt.


Kijk nou eens! Cokkie!

Het begint met de zomer. Nu is het nog zomer, op het moment dat we dit schrijven. Er zijn dertien recepten opgenomen met de meest voorkomende zomervruchten.


“Kijk nou eens! Cokkie staat er in,” riep ik verbaasd toen ik het boek na ontvangst doorbladerde. Cokkie van Leeuwen is een vriendin van ons en we werken al heel lang samen. Ze is een heuse smaakcomponist. We verkochten ooit haar jams en organiseerden legio workshops. Nog steeds. Afgelopen 24 juni was ze present op ons Sint-Jan-evenement en stortte ze zich op de groene walnoten. Eind 2016 organiseerden we een Grand Diner du Kwee. Dat was erg leuk. En nu staat ze als een van de vier gasten in dit boek. Dat wil in elk geval zeggen dat de auteur de ware artiesten op het gebied van jams en geleien maken kent.


Na Cokkie met haar spicy summer-recept begint de herfst. Die sectie telt elf recepten en wordt afgesloten met perenconfituur met rozemarijn. Dat is een recept van Anne Thirion, die rond Antwerpen actief is.


De winter wordt ingeluid met een warme appelpunch met sinaasappel en specerijen. Moet kunnen. Deze en negen recepten en dan de tangerine love, van Catherine Bodson. Brusselse.

Na de winter is het ook in dit boek lente. Negen recepten plus de lentekriebels, oh nee, lentepickles, van kok Joost van Roosmalen.


Tenslotte

Achterin het boek de nodige verwijzingen. Tot mijn verbazing wordt Smaakvrienden Fruit van Angélique Schmeinck niet genoemd. Dit is toch wel veruit het beste boek dat er is als het gaat om creativiteit met smaken, in dit geval met fruit als uitgangspunt. Dat willen we hier toch wel even hebben gezegd 🙂

De index is summier en doeltreffend. Bij ui de rode uiencompot, bij abrikoos drie recepten waarin deze vruchten worden gebruikt. Ja, daar kunnen we wel mee uit de voeten.

Een plezierig en handig boek.

Klik erop voor een vergroting

 

 

1 gedachte over “Jam, gelei, confituur”

Plaats een reactie