Zuringpesto

Bron: Ottolenghi, uit een van zijn kookboeken, maar welke?

75 gr zuring, blad gestript van de nerf/steel; 15 gr peterselie; 50 gr pistachenoten (zonder dop); 2 tenen knoflook, gepeld en geplet; 1 theel ciderazijn; ¼ theel zout; ½ theel ahornsiroop; 4 eetl olijfolie; 2 eetl zonnebloemolie

Doe alles in een keukenmachine of een beker en gebruik een staafmixer. Huppekee, de pesto is klaar. Wij hebben overigens de stelen van de zuring gewoon gebruikt, maar bij ouder blad kan dit wat draderig zijn.


26 juli 2012
Op advies van hetzelfde kookboek gegeten met gegrilde makreelfilets. Vette makreel en zuur (zoals ook rabarber) gaan goed samen. Inkoppertje.


5 augustus 2017
Humor. We duikelen dit recept op uit de archieven. In de veronderstelling dat we het nooit eerder hadden gemaakt. En wat zien we: in 2012 reeds.
Dit keer komt het recept uit The Guardian, tezamen met nog drie andere courgetterecepten van Yotam Ottolenghi. We aten het nu, volgens dat recept, met gegrilde courgetteplakken en, verdraaid, makreel. Zie hier.
De foto’s zijn geactualiseerd. Helemaal 2017.


OPMERKINGEN
1. Pas heel goed op met de hoeveelheid ahornsiroop. Laat eventueel gewoon weg en proef eerst alvorens te besluiten er wel of niet bij te doen.
2. Ciderazijn. Mag appelazijn ook? Of heel goede wijnazijn? Natuurlijk mag dat. In 2017 gebruikten we Banyuls witte wijnazijn.
3. In 2017 hadden we twee hele dikke tenen knoflook, dat was kantje boord. 

2 gedachten over “Zuringpesto”

    • De betere groentenboer? Of een fanatieke (biologische) moestuinier. Ik weet dat het wel op de groentenafdeling van groothandel Hanos ligt. Dat is dan voor de horeca, maar het toont dat er gewoon handel in is.

      Beantwoorden

Plaats een reactie