Schaduwplanten in het zonnetje

 Schaduwplanten cover 300xIedereen heeft wel een stuk schaduw in de tuin. Op 20 juni 2014 werd Schaduwplanten van Cor van Gelderen gepresenteerd. Een goed boek, helder van opzet, zeer mooie foto’s (!) en fraai vormgegeven. Cor is een man van kennis en wetenswaardigheden. Hij schrijft prettig, op bijna verhalende wijze. Wie dit boek leest, zou wensen dat zijn of haar tuin meer schaduw had.

Bomen, struiken, kruidachtige gewassen (vaste planten) en bollen. Alles wat goed verkrijgbaar, winterhard is en in de schaduw groeit en bloeit komt aan de orde. En dat maakt het behoorlijk compleet.

Cor van Gelderen heeft ons geadviseerd bij de plantenkeus voor onze Eetbare Siertuin. Zo hebben we hem leren kennen als een man met een schier encyclopedische kennis over allerlei bomen, struiken en heesters. Èn als iemand die boeiende anekdotes daarover kan vertellen. Dus dit kan geen objectieve recensie zijn.

Titel

Schaduwplanten – Het complete naslagwerk

Van

Cor van Gelderen – Hans Bruckman, Bram Wolthoorn

Uitgever

Forte Uitgevers

ISBN

978 94 6250 002 0                                                                                               

Verschenen

20 juni 2014

Prijs

€ 19,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Op de cover staan drie namen: Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld), Hans Bruckman en Bram Wolthoorn. Verwarrend, maar Cor heeft het boek samengesteld en geschreven, Bruckman heeft wetenswaardigheden toegevoegd en Wolthoorn pleegde eindredactie.

“Het is mijn boek, ik heb het geschreven en de lezer leest mijn ervaringen met de planten,” legde Cor uit tijdens de boekpresentatie. En deze persoonlijke touch maakt het een prettig boek. Je wordt als het ware aan de hand meegenomen in de wereld van de schaduwplanten.

Schaduwplanten maakt per beschreven plant onderscheid tussen boomlaag, struiklaag en kruidlaag (de vaste planten / kruidachtige gewassen). Er zijn relatief weinig bomen vermeld, en dat is ook logisch. Als bomen de bovenste laag moeten vormen, is hun kroon altijd in de zon.

sarcococca links-rechts 1084x689

Acers (esdoorns) vormen een van de specialiteiten van Plantentuin Esveld. Toch weet Cor zich in te houden.
“Om een keus te maken uit al die esdoornsoorten is lastig: je vraagt een ouder immers ook niet wat zijn favoriete kind is. Ondanks dat heb ik een selectie gemaakt….”

Eetbare planten

LievevrouwenbedstroEr staan giftige, onsmakelijke en ja, ook eetbare planten in. Dat laatste vinden we persoonlijk het meest interessant. Zoals ajuga reptans

, allerlei alliums, het krentenboompje – daarover staat dat het smakelijke vruchten heeft en geschikt voor jam – en natuurlijk de aronia (appelbes). Zo ongeveer de meest gezonde bes die er is. En de kornoeljes cornus mas  en cornus kousa. En… mahonia en… rubus (bramen, frambozen) en…

We kunnen de planten van A tot en met Z allemaal hier allemaal de revue laten passeren, maar we beperken ons tot dit. U koopt het boek maar en u zult er blij mee zijn. Voor die nog-net-geen-twintig-euro.


PlantenTuin EsveldBijna ontroerend is Cor’s tekst over de helleborus. “Ik vind het bijna nooit jammer dat onze kwekerij op de zure voedselrijke veengrond van Boskoop is gevestigd, maar wel als we het over kerstrozen hebben. Helleborus is namelijk geen grote liefhebber van onze grondsoort.” Ontroerend omdat die andere grote biologische kweker, Hans Kramer van De Hessenhof (Ede Gld – zandgrond) gespecialiseerd is in o.a. de helleborussen – waar Esveld bijv. in acers (esdoorns). En Cor en Hans kennen elkaar goed; in zijn inleiding dankt Cor hem voor bijdragen.


Index

De bomen, struiken en kruidachtige gewassen en bollen, worden na de inleidende woorden en de verklaring van de opbouw van Latijnse plantnamen, in het boek op alfabetische volgorde behandeld. Zoals het een kweker betaamt: op de volgorde van de Latijnse naam. Gelukkig is achterin een index op Nederlandse naam. Tabellen op bijv. zware schaduw – lichte schaduw, droog of vochtminnend, waren handig geweest. Dit is wel per plant aangegeven.

 

Plaats een reactie