Aardpeerrisotto met Hollandse garnalen

bron: De Køken van MergenMetz

200 gr risotto (arborio); 600 gr aardpeer, geschild gewogen, in kleine blokjes (5 mm of zo); 2 tenen knoflook, geperst (en 15 min laten liggen, lees dit boek); 4 sjalotten, gesnipperd; scheut neutrale olie (arachide); 1-2 ltr visbouillon; bakje (200 gr) Hollandse garnalen (van TX65); echte dus platte peterselie, blad fijngehakt; klontje boter; peper & zout naar smaak

Breng de bouillon tot tegen het kookpunt.
Verhit een scheut olie in een stevige pan (kasserol). Smoor op laag vuur de sjalotsnippers en als die glazig zijn, de rijst erbij. Vuur hoog en flink omscheppen, zodat de rijst gecoat is. Blus met een fikse soeplepel bouillon. Vuur laag draaien en omscheppen. Doe er al een derde van de aardperenblokjes bij. Die lossen bij wijze van spreken op. Telkens een beetje bouillon erbij doen als de vorige hoeveelheid is opgenomen en schep regelmatig om, want het zit zo aan de bodem van de pan vast.
Risotto duurt pakweg 20 minuten.


Na pakweg zeven minuten weer een derde van de aardperenblokjes erbij.
En na pakweg veertien minuten, dus als de rijst al een beetje zacht wordt, de rest. En kort daarna de garnalen. Blijf goed omscheppen en bouillon voeren, maar niet te nat.
Uiteindelijk geldt: risotto moet kruipen.
Vlak tegen het einde de peterselie en een klontje roomboter erdoor scheppen. Geen kaas!

Serveer.


1 januari 2017
Ons eerste maal in het nieuwe jaar en hier is helemaal niets mis mee. Makkelijk om te maken.
Bij horeca groothandel Hanos in Nijmegen waren de garnalen en coquilles in de aanbieding.
“De restaurants hebben ze niet veel gekocht,” zei de man. Dus we offerden ons maar op.
Twee bakken garnalen en vier doosjes verse coquilles voor een habbekrats meegenomen. De coquilles kwamen oudjaarsavond op tafel, met zeekraal.
De garnalen mochten tot 4 januari 2017 worden genuttigd. (Nou ja, de andere ging 5 januari er aan, niets mis mee

.


OPMERKINGEN
Geen

 

2 gedachten over “Aardpeerrisotto met Hollandse garnalen”

  1. Ga ik proberen. IK heb nog wat aardperen in de grond zitten.
    Ik denk wel dat ik de riso tostato (de even aangebakken en met olie gecoate rijst) eerst even blus met 100ml witte wijn. Deksel erop, laten absorberen en dan verder zoals jij schrijft.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.