Aardperensoep met morieljes

Volgens overlevering van Gordon Ramsey
400 gr. aardperen; 2 sjalotten; 1 dl droge witte wijn; 1½ dl. room; 25 gr boter; 150 gr. gedroogde morieltjes (of verse shii-takes); 1 liter groentebouillon (lichte kippenbouillon); olijfolie; citroensap; peper en zout

Gedroogde morielen zijn intenser van smaak dan verse. Leg ze twee uur tevoren in niet te veel water. Liefst niet onder; eventueel de morieljes in het water keren.
Schil de aardperen en leg ze in water met citroensap, tegen verkleuren. Snij ze in brokken of plakjes. Snipper de sjalotten. Smoor ze ca. 5 minuten in de olijfolie in een grote pan. Voeg de aardperenplakjes toe en smoor ze ca. 5 minuten. Schenk de wijn er bij en roer tot de wijn is verdampt. Giet de groentebouillon erbij. Breng de boel aan de kook en kook even door tot de aardperen zacht worden. Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer. Giet terug in de pan. Op smaak brengen met zout en peper (niet te veel, want er komen nog morieltjes bij en room). De soep kan nu afkoelen en bewaard worden in de koelkast tot het moment van opdienen.

Snij de morielen of shii-takes in reepjes. Bak ze in roomboter in de koekenpan. Strooi er zout en peper over. 
Doe de room bij de soep en breng het tegen de kook. Schep de soep in vier (voorverwarmde) borden en strooi de morieljes erover.

11 maart 2006
Kees en Hanke hebben bij ons gegeten. Later hertenrugfilet met saus met (ook) morieljes.

OPMERKINGEN
Ik heb een tijd geleden de aardperen verwerkt: gewoon gekookt en gepureerd. Ingevroren. Nu deze soep gemaakt. Heerlijk.

Plaats een reactie