Appel-pecan-cranberrytaart

bron: NRC 18 november 2009
Vulling: 4 goudrenetten (ca. 1 kilo); 100 gr rietsuiker; 75 gr boter; 150 gr cranberries; 100 gr pecannoten;

Beslag: 120 gr zachte boter; 210 gr bloem ; 200 gr rietsuiker; 2 eieren, gesplitst; 1 vanillestokje; 2 theel bakpoeder; ½ theel baking soda (optioneel); 175 ml melk

Verwarm de oven voor op 200o C. Schil de appels, deel ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dikke schijven. Smelt de boter en de suiker in een koekenpan en bak de appelschijven een paar minuten om en om. Ze mogen geen moes worden, dus let op. Meng in een kom de appels, noten en cranberries (zie opmerking 2).

Appel-pecan-cranberrytaart 2.jpg

Maak het beslag door de zachte boter met een mixer door de suiker te mengen. Voeg de eierdooiers toe, het merg van het vanillestokje en al mixend verder de helft van de bloem, het bakpoeder en debaking soda en tenslotte de melk. Dan de rest van de bloem. U krijgt geen echt deeg maar eerder een cakebeslag.

Appel-pecan-cranberrytaart 1.jpg

Vet een springvorm of andere ronde taartvorm in. Eventueel bekleden met bakpapier want het wordt een beetje plakkerig en de taart wordt à la tarte tatin, dus omgekeerd, gebakken.

Verdeel over de bodem het mengsel appel, pecannoten en cranberries. Giet het beslag eroverheen en bak de taart in zo'n 40 minuten.
Laat 'm wat afkoelen – niet te lang, want, zoals gezegd: het wordt plakkerig – en kiep 'm met behulp van een bord om, zodat de onderkant eindelijk de bovenkant is.

25 december 2009
Geserveerd als dessert met wat slagroom. Een uitstekende taart, vond iedereen. Ik moet hen geloven, want door de verkoudheid is mijn smaak/reuk min of meer verdwenen.

OPMERKINGEN
1)   In mijn kopie van het originele recept stond geen oventemperatuur. Ik heb 200 aangehouden. (Dit geschreven hebbende, zoek ik het recept in de rubriek Thuiskok op de NRC-site nog eens op en zie dat veel lezers om de temperatuur heeft gevraagd. En om de maat van de springvorm: ik heb ca. 22 cm aangehouden. Dat gaat net.)
2)   Ik had joekels van goudreinetten, ca. een pond per stuk. Die leveren forse schijven op, dus van mengen in een kom is niet erg sprake. Ik heb het mengsel dus op de bodem van de taartvorm met de hand geschikt.
3)   Baking soda is dubbelkoolzure soda oftewel natriumbicarbonaat, erg populair in Aziatische en Amerikaanse recepten. U kunt het hier en daar kopen, bijv. bij toko's. Het komt niet in het originele recept voor, maar ik voeg voor de zekerheid een beetje toe.
4)   "Nog lekkerder na een dag," of woorden van die strekking, schrijft Marjoleine de Vos. Dat kunnen we niet beamen, omdat we de taart pas na een dag hebben aangesneden.

Plaats een reactie