Appel tarte tatin

bron: BBC Food
6-8 niet te grote appels (pinova bijvoorbeeld); 1 vanillestokje; 80 gr rietsuiker (ongeraffineerd, maar dat is meestal zo bij rietsuiker); wat boter om in te vetten; bladerdeeg; 1 eigeel, losgeklopt met een vork

Het recept op BBC Food was dermate complex beschreven dat ik zelf de onderstaande werkwijze heb gehanteerd. Dus misschien is 'bron: BBC Food' wel te veel eer voor hen. Maar desalniettemin…

Het idee is dat de appel (en de suiker) worden gekaramelliseerd. Niet te lang, niet te kort – in dat laatste geval, gebeurt er niets.

We hebben een ronde bakvorm met anti-aanbaklaag en een ietwat hoge rand nodig. Diameter iets van 27 cm.

Verwarm de oven voor op pakweg 250o C.

appel tarte tatin 1.jpg

Snijd de vanillestok in de lengte door en schraap het merg er uit en meng dit met de suiker. Met de hand. Het merg is plakkerig, maar mengt zich makkelijk met de suikerkorrels.
Vet de binnenkant van de bakvorm in en bestrooi dit met het suikermengsel. Dat blijft plakken. Het surplus laat u, gelijkmatig verdeeld, op de bodem van de vorm liggen.
Met een appelboor verwijdert u het klokhuis etcetera van de appels, schil ze en halveer ze. Of u snijd ze gewoon in kwarten en verwijdert het klokhuis met een mesje.
Leg ze met de bolle kant (dus daar waar de schil zat) dicht tegen elkaar op de besuikerde bodem van de bakvorm.
Leg er bakpapier over en schuif in de hete oven. Na pakweg een twintig minuten c.q. een half uur, moet het al aardig zijn gekaramelliseerd, d.w.z. de suiker tot stroop gesmolten en de appeltjes bruinig – maar niet moes.
Neem uit de oven en verwijder het bakpapier. Ondertussen heeft u een voldoende grote lap bladerdeeg gemaakt. Hetzij uit een grote lap, bij een speciaalzaak gekocht, hetzij door een viertal bladerdeeglappen aan elkaar te plakken.
Leg de lap over de appels. Snijd de randen weg en stop ze langs de rand van de bakvorm in. (Een houten lepel helpt.) Druk het geheel voorzichtig aan, prik gaten in het deeg, opdat stoom en lucht eruit kunnen. Bestrijk met het eigeel.
Zet een kwartier in de oven, nu op 200o C.
Neem eruit.

BBC Food zegt: Neem een bord, leg dat op de taart en houd het scheef om het overtollige vocht er voorzichtig uit te gieten.
Wij hadden geen last van overtollig vocht.
Laat wat afkoelen en keer de taart om op een plank. Het kan nodig zijn dit met een ferme klap te doen.

17 maart 2010
Puike taart. Lekker gekaramelliseerd en dat vereist met rietsuiker wat meer tijd en hogere temperaturen.
Jummie

– appels geschikt op de bodem –

appel tarte tatin 2.jpg

– zo komt het uit de oven –

appel tarte tatin 3.jpg

– lap deeg erover –

appel tarte tatin 4.jpg

– gebakken uit de oven –

appel tarte tatin 5.jpg

– … en omgekeerd! –

appel tarte tatin 6.jpg

Plaats een reactie