Witlofsla met appel en laos

Inspiratie: Smaakvrienden
3-4 struikjes witlof; 1-2 eetl mayonaise; 1-2 eetl sinaasappelsap; laos; 1 appel (pinova)

Witlof schoonmaken en de buitenste lelijke bladeren verwijderen. (Zeker als u, net als wij, het zelf teelt en intafelt.)

witlof uit eigen tuin.jpg

Snijd de struikjes in dunne ringen. Eventueel nog eens wassen en droog slingeren.

Meng in een kom de mayonaise met het sinaasappelsap. Schil de appel (en verwijder klokhuis) en snijd het in kleine stukjes. Meng alles met de witlof en voeg naar smaak laospoeder toe.
Serveer.

witlofsla met laos 2.jpg

12 maart 2011
Het is altijd weer een feest rond eind februari, begin maart. Als de voorraden pastinaken, winterwortel, koolraap en wat dies meer zij op raken, dan is er witloof/-lof. En als je een half uur van tevoren de planten uit de tuin hebt gehaald, wil je het alleen maar rauw eten. Proeven. En dat geldt zeker de eerste struiken van het seizoen.
In het nog immer onvolprezen kookboek Smaakvrienden zag ik dat laos een bevriend kruid is. En inderdaad, het voegt een lekker smaakaccent toe. Hoewel het uitwisselbaar moet zijn met gember, is het anders en zeker niet uitgesproken gemberachtig van smaak.
En dan die pinova; een sprankelend frisse appel, die we hebben leren kennen bij 't Gelders Eiland. Al met al een puike smaakcombinatie.

Plaats een reactie