Appeltaart met olijfolie

bron: Ottolenghi, The Cookbook
(Voor 8 personen of een paar meer:) 80 gr sultanas; 280 gr bloem; ½ theel kaneelpoeder; ¼ theel zout; ½ theel bakpoeder; 1¼ theel dubbelkoolzure soda (baking soda, natriumbicarbonaat); 120 ml olijfolie; 160 gr basterdsuiker (beter: ongeraffineerde rietsuiker); 1 vanillestokje, alleen het merg; 2 eieren, los geklopt; 3 Bramley appels (4 goudrenetten), geschild en in blokjes van 1 cm; 2 eiwitten; 1 citroen, alleen rasp van de schil; evt. poedersuiker

Voor de 'icing' (het Engelse woord, want het is geen glazuur): 100 gr roomboter (kamertemperatuur); 100 gr lichte muscovado suiker (of bruine basterdsuiker); 85 ml ahornsiroop; 220 gr roomkaas

Verhit de oven op 170o C.

Appeltaart met olijfolie.jpgVet een springvorm van ca. 20 cm in en bekleed bodem en randen met bakpapier.
Doe de sultanas in een steelpan, doe er ca. 4 eetlepels water bij en zet op een laag vuur. Tot alle water is opgenomen. Wegzetten om af te laten koelen.
Doe alle droge ingrediënten (kaneel, zout, bakpoeder, baking soda, bloem) in een kom en meng. (Straks zeven we het boven een kom met appelmengsel.)
Mix de olijfolie goed met de 160 gr suiker. Voeg al mixend de twee eieren toe. Het moet een mooie gladde crèmige substantie worden. Schep de blokjes appel, citroenrasp en sultanas erdoorheen.

Appeltaart met olijfolie - punt.jpg

Kieper de kom met droge ingrediënten in een zeef boven de appelmassa en schep goed door en door. Nu hebben we een echt beslag.
Klop in een schone vetvrije kom (even met wat citroensap ontvetten) de eiwitten stijf. Spatel die door het beslag.
Kieper het beslag in de springvorm en spatel het vlak.
Zet ca. 1½ uur in de oven (bij ons: 1¼ uur was al oké).
Maak onderwijl de icing oftewel crème (zie opmerking 3) door de boter, siroop en suiker licht en luchtig te kloppen. Voeg de roomkaas toe en klop tot het een gladde massa is.
Als de taart uit de oven is gehaald en als deze is afgekoeld, dan deze met een lang mes horizontaal doormidden snijden. Smeer op de onderste helft een laag van ca. 1 cm. Leg de bovenste helft erop. Smeer de rest van de crème erover en maak met de lepel of het mes wat golven en pieken. Eventueel wat poedersuiker erover doen.

5 november 2009
Tijd voor appeltaart. Of niet? Ottolenghi is een fraai kookboek met eigenzinnige recepten. Het is een erg lekkere taart, of beter: cake. Daarover was iedereen het eens. Zelfs terwijl we vergeten waren ….. enfin, zie opmerking 3

OPMERKINGEN
1)   Het bekleden van de ingevette vorm met bakpapier is wat knip- en plakwerk. Plakken doet het vanzelf vanwege de ingevette bodem en binnenwand. Het werkt zo wel erg makkelijk. Ik bebloem meestal de binnenkant na het invetten, maar deze werkwijze houden we erin.
2)   De icing is een dikke, best wel lekkere, maar moddervette crème. Laten we boter weg uit de taart en vervangen het door 'gezonde' olijfolie, smeren we dìt erover. M.i. is de icing niet noodzakelijk.
3)   Dat is ook gebleken – ahum – want nu bij het vertalen en invoeren van dit recept op de website, zie ik dat we vergeten zijn de taart horizontaal doormidden te snijden. Vandaar dat we zoveel crème over hadden!
4)   Muscovado sugar wordt Barbados suger genoemd. Food-Info zegt: Barbados suiker een soort bruine rietsuiker is. Bij Muscovado suiker verwijst ze naar bruine suiker. En bij bruine suiker staat 'suiker waar een beetje melasse aan is toegevoegd voor kleur en smaak'. Ottolenghi wil ons dan nog zelfs aan de 'light muscovado suger' hebben. Pech, het is voor ons gewoon bruine basterd geworden. (Doorgaans vervang ik de suikers steevast door ongeraffineerde rietsuiker, maar dat durfde ik nu vanwege het verschil in textuur niet te doen.)
5)   Over het wellen van de sultanas: als je het mij vraagt: een tijd weken in heet water gaat ook, ipv het droogkoken met 4 eetlepels water.

Plaats een reactie