Tomatensoep

Bron: uit eigen keuken
2 uien, gesnipperd; 1 teentje knoflook, fijngehakt; ½ ltr groentenbouillon; 2 middelgrote aardappelen; hand vol basilicumblad, wat fijngesneden; 1 ½ kg tomatenvlees, zonodig wat ontveld; scheut olijfolie; peper en zout naar smaak

Tomatensoep 3.jpg

Het is te makkelijk om op te schrijven te zijn, maar tomatensoep ontbreekt bij de recepten en het hoort er gewoon bij.
De voorwaarde voor een smakelijke tomatensoep is dat er goede, aan de plant gerijpte tomaten worden gebruikt. De soep die we maakten van verna orangeis gewoonweg zoet. Alsof het Chinese tomatensoep is.

Tomatensoep 1c.jpg

Bereiding

In een pannetje apart de aardappelen – in kleine brokken – koken. Tomaten zijn in principe zuur en dat hindert het garen van bepaalde groenten.

Doe een scheut olijfolie in een stevige pan. Fruit de ui tot ze glazig is, doe er de knoflook bij. Schep een paar maal om en dan de tomaten. Ook nu even roeren. Doe dan de bouillon erbij.
Kook tot het aardig uit elkaar lijkt te vallen. Doe de gare aardappelbrokken erbij en de basilicum. Kook nog even door.
En dan: zeven met een roerzeef of de staafmixer erin zetten.
Op smaak brengen met peper en zout.

OPMERKINGEN
De basilicum is een keus. Andere kruiden (tijm, peterselie e.d.) kan natuurlijk ook. Sommigen doen er ook een blaadje laurier bij.

Plaats een reactie