Artisjok koken

REBO Hanboek kooktechnieken.jpgVooropgesteld: het is nu 29 mei 2009 en we hebben geen artisjokken in de tuin. We hebben de volgende foto's geleend uit het, van uitgever Deltas. Een heel praktisch en goedkoop naslagwerk. Als wij u waren zouden we het kopen – dat hebben we ook gedaan. Het mag niet ontbreken tussen uw kookboeken. (Zo, nu kan Deltas toch geen bezwaar meer hebben tegen het lenen van de foto's?)

Artisjok koken REBO _ A.jpg

  1.  U snijdt de steel van de artisjok, tot net onder de bloem;
  2. U verwijdert enkele van de onderste schutbladeren, zodat u een fraaie bol krijgt;
  3. Met een schaar knipt u de stekels van de schutbladeren;
  4. U snijdt met een scherp mes enkele cm's van de top. Gewoon afsnijden en wegdoen.

Artisjok koken REBO _ B.jpg

U kookt de artisjokken gedurende 10 minuten in met citroensap aangelengd water.
(In het kookboek staat dat u de artisjokken met keukentouw moet omwikkelen, dat is volgens ons niet nodig.)

Artisjok koken REBO _ C.jpg

De dingen hebben de vervelende neiging te gaan drijven. Dus leg er wat zwaars op: een bord of een deksel. In elk geval zo groot dat het niet schuin van de artisjokken af kan glijden.

Artisjok koken REBO _ D.jpg

Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken en wat afkoelen.

Door de opengesneden bovenkant trekt u stevig het stro eruit. Dat is de bloem.

Artisjok koken REBO _ E.jpg

Met een lepel of speciaal mesje werkt u de laatste resten stro eruit. U hebt nu een mooie holle artisjok

 

  1. U serveert de artisjokken zo; de gasten aan tafel trekken de kelkblaadjes los, dopen het in een vinaigrette en zuigen ze leeg.
  2. Wat resteert is de bodem. Die kan worden bewaard – voor een ander gerecht – of worden opgegeten.
  3. U kunt de artisjokken ook vullen.

Plaats een reactie