Aubergine köftes in tomatensaus

5 van 2 stemmen
Köftes van aubergine in tomatensaus
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
30 min
 

Verrekte lekkere vegetarische ballen of schijven in een tomatensaus met spinazie of snijbiet

Gang: Bijgerecht
Keuken: Iraans, Turks
Voor: 4 Personen
Auteur: Meera Sodha in The Guardian
Ingredienten
  • olie – arachide of koolzaadolie
  • 3 st aubergines in blokjes van pakweg 1½ x 1½ cm
  • 6 tenen knoflook, geperst (het eerste doen)
  • theel kaneelpoeder
  • ¾ theel gemalen zwarte peper (uit de molen)
  • ½ theel komijnpoeder
  • 100 gr broodkruim (panko)
  • eetl tomatenpuree (of klein blikje)
  • 700 gr tomatensaus (zie opmerkingen)
  • 1 theel garam massala
  • theel pittige paprikapoeder of iets minder cayennepeper
  • 10 gr spinazie (grote bladeren klein gescheurd) gewassen
  • zout
Bereiding
Aubergine-gehakt maken
  1. Neem een ruime pan, verhit daar in een fikse scheut olie. Bak de aubergineblokjes tot ze goudbruin zijn. Dat duurt een kwartiertje of zo. (Je ziet dat ze eerst olie zuipen en dan weer afstaan.)

    Wij hebben dat in meerdere porties gedaan – de blokken slinken ook. Er moet vocht uit.

  2. Alle blokjes in de pan en dan mengen met de anderhalve eetlepel tomatenpuree, kaneel, zwarte peper, komijn, wat zout, de helft van de knoflook, en broodkruim. Dat wordt een nogal droge massa. Goed mengen, vuur uit en wat af laten koelen.

  3. Doe de massa in een kom en pureer met een staafmixer dan wel in een keukenmachine. Zo, van deze massa maken we de köftes.

  4. Neem dezelfde pan en verhit daarin weer wat olie. Vorm met de hand nogal platte ballen van de massa – dit zijn de köftes. En bak deze in de hete olie. Draai op tijd om, ze worden snel zwart. Maar pas op! Doe het voorzichtig en gebruik een visschep of brede spaan.

  5. Dubbelzijdig gebakken, leg ze op een bord.

  6. Nu pakken we een andere pan – of weer dezelfde. Een scheutje olie en de rest van de knoflook een beetje bakken. Dan de tomaten(saus) erbij doen. Eventueel wat water en laat lekker doorkoken tot de saus dik is. Breng op smaak met de cayennepeper of pittige paprikapoeder en de garam massala. Doe de spinazie erdoorheen. Stoof tot het blad zacht is.

  7. Leg uiteindelijk de köftes in de pan en laat ze in de saus opwarmen.

  8. Tja, en nu is het een kwestie van presenteren. Of de pan op tafel of op borden met wat saus.

Opmerkingen

De tomatensaus is een dingetje. Wij hebben gewoon een blik biologische tomaten opengetrokken en met wat gesmoorde ui en een beetje kruiden (oregano, basilicum, peper, zout) gepureerd. Hoppa. Passata.

9 augustus 2021
We telen niet alles zelf. Bijvoorbeeld geen aubergines. Maar ook geen prei. En dan koop je eens een keer een paar aubergines die dan vervolgens twee weken in de koeling liggen, omdat je alleen maar van alles met groenten uit de moestuin maakt.
Hoogste tijd. Dit recept van Meera Sodha verscheen op 1 augustus 2020 in The Guardian en ik had het opgeslagen.

Dit is werkelijk heel lekker. Een DIBL – Dit Is Bijzonder Lekker – besloten we. Aanrader!

2 gedachten over “Aubergine köftes in tomatensaus”

  1. 5 sterren
    Dat lijkt mij erg lekker. Ga ik zeker maken. Ik woon in Frankrijk maar ga regelmatig naar mijn zus in Arnhem en we nemen ons altijd voor een keer naar jullie bedrijf te gaan, maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen. Ik wacht het eind van de epidemie af om naar Nederland te reizen. Misschien volgend jaar ?
    Voor het geval dat jullie belangstelling hebben ik ben blogueuse (in het Frans dan : http://theblogdeclementine.blogspot.com/

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering