Knalrode bietenrisotto

Bietenrisotto

Een dieprode risotto van arborio-rijst met rode bieten, wat salie en Parmezaanse kaas. Dat is smikkelen.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: De Tuinen van MergenMetz
Ingredienten
  • 350 gr arboriorijst
  • 800 gr gekookte rode bieten
  • 4 st sjalotten, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst (kwartier voor ze de pan in gaan)
  • 20 blaadjes salie (dikke nerf eruit) fijngesneden
  • scheut rode wijn
  • scheut olijfolie
  • 100 à 150 gr Parmezaanse kaas, (grof) geraspt
  • peper uit de molen en misschien nog wat zout
  • 1 ltr groentebouillon
Bereiding
Bedenk: risotto moet kruipen, dus het moet niet te dik zijn en ook geen pudding of (erger nog) soep.
  1. Snijd 600 gram van de bieten in kleine blokjes, iets van ½ a 1 cm in het vierkant. De overige 200 gram grof in blokken

  2. Neem een maatbeker en pakweg ½ liter groentebouillon. Pureer met een staafmixer die 200 gram blokken in de bouillon tot het een knalrode soep is. Voeg dat bij de rest van de bouillon.

  3. Verhit de rode bouillon tot tegen het kookpunt.

  4. Ondertussen in een stevige pan (kasserol) wat olijfolie verwarmen en de sjalot glazig fruiten.

  5. Draai het vuur hoger en doe de rijst erbij. Schep om, zodat de korrels gecoat zijn. Blus met een kloeke scheut rode wijn en draai het vuur laag.

  6. Doe de knoflook erbij en schep om

  7. Nu begint het proces van risotto maken: roeren, telkens wat van de bietenbouillon erbij, roeren tot dit zo ongeveer is opgenomen en weer wat bouillon erbij. Tot de rijstkorrels gaar zijn, maar nog net een beet hebben (al dente). Dat kan 18 à 20 minuten duren. Maar voordat het te gaar is:

  8. Doe de bietenblokjes erbij, schep goed door en door.

  9. Doe de salie en de kaas erbij, schep goed door en door.

  10. Breng op smaak met peper uit de molen en misschien nog wat zout.

Opmerkingen

In het recept van 2006 wordt er door wat knoflook, peterselie, dragon en basilicumblad en olijfolie in een maatbeker te pureren, een groene kruidenolie gemaakt, waarmee een klein spoortje over de bietenrisotto wordt getrokken. Qua kleur erg fraai.

Bij de remake, nu, 1 november 2023, hadden we geen van deze kruiden beschikbaar, maar wel salie.

29 augustus 2006

1 november 2023
Gisteren bieten geoogst: cylindra en Armenian. Allebei knalrood. Dit recept stond nog zonder foto’s en in oude opmaak op de site. Vermoedelijk zeventien jaar niet meer gemaakt. Maar nu wel, en ietsje anders, zonder groen oliespoor. (Toegegeven, de combinatie biet en salie is wel voor de hand liggend.) Mrs. M vond ook deze variant erg lekker. Gelukkig maar.

Plaats een reactie

Waardering