Bietenrisotto

bron: de keuken van Mergen-Metz
2 gekookte bieten; 1 liter groetebouillom; 2 eetl. olijfolie; 2 sjalotten, gesnipperd; 1 teentje knoflook; 350 grqm arboriorijst; 100 gram Parmezaanse kaas, gerapst; 10 basilicumblaadjes; 1 bosje peterselie (het blad); wat dragon; teentje knoflook; 2 dl olijfolie; scheut rode wijn, peper en zout.

Snijd een halve biet in kleine blokjes en zet weg. Snijd de rest in grove stukken. Pureer de brokken biet met de staafmixer en de bouillon tot een gladde substantie. Zet dit in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook – of beter: tegen de kook. Verhit de olie in een kasserol. Bak de sjalotten glazig, pers de knoflook en bak even mee. Voeg de rijst toe, zet het vuur hoog en schep om tot de korrels glanzen. Blus met een scheut rode wijn. Zet het laag en voeg de bietenbouillon onder voortdurend roeren scheutje voor scheutje toe. Risotto moet kruipen. Het mag op het laatst net iets te nat lijken, dan maakt de Parmezaanse kaas het wel kruipend. Na ongeveer 18 minuten is de rijst 'al dente'. Roer dan de bietenblokjes en Parmezaanse kaas erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout. Besprenkel met kruidenolie.

Kruidenolie: Pureer met een staafmixer de kruiden en het teentje knoflook met ca. 2 dl. olie en wat zout in een hoge kom.

29 augustus 2006

OPMERKINGEN
Heerlijk. Opscheppen en een spoortje groene kruidenolie over de bietenrisotto trekken. Ook qua kleur erg fraai.

Plaats een reactie